Hrvatska ponavlja da poštuje Memorandum

Hrvatska još jednom ponavlja da se u potpunosti pridržava obveza koje je preuzela i koje su navedene u Memorandumu iz Morkica i očekuje da slovenska strana učini isto, izjavila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić.

Slovenija je jučer poslala Hrvatskoj diplomatsku notu u vezi s problematikom bivše Ljubljanske banke, naglašavajući poznata stajališta Ljubljane, te izrazila razočaranost što sudski postupci protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima nisu zaustavljeni.

Ponavljamo, u Memorandumu je navedeno da će Vlada Republike Hrvatske osigurati zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dvije hrvatske banke, a Vlada Republike Slovenije osigurat će i suglasnost Ljubljanske banke kao tuženika u tim postupcima, kazala je Barišić.

Također, prema hrvatskom zakonu, potrebno je da se o zastoju usuglase sve strane u sporu, dakle i tuženici. Hrvatska je sa svoje strane osigurala uvjete za zastoj postupaka. Očekujemo da slovenska strana učini isto, jer jedino tako se može ispuniti napisano u memorandumu, naglasila je Barišić.