Stožer i HVIDR-a zajedno po potpise

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara i Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) počet će 17. studenoga prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o proglašenju Vukovara mjestom od posebnog pijeteta te za prijevremene parlamentarne izbore.

Najavljeno je to na konferenciji za novinare koja je održana nakon izvanredne sjednice Glavnog odbora i Predsjedništva HVIDR-e, a na njoj je bio i predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Tomislav Josić.

Vukovar je simbol Domovinskog rata za sve hrvatske branitelje i ne pripada samo Vukovarcima nego svim hrvatskim braniteljima, istaknuo je Josić i dodao kako nitko ne može govoriti da su vukovarski problemi samo problemi vukovarskih branitelja.

Najavljujući od 17. studenoga prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o proglašenju Vukovara mjestom od posebnog pijeteta, Josić je istaknuo da u tome imaju i potporu HVIDR-e.

Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Josip Periša potvrdio je kako je ta udruga danas aktivirala svoju odluku o prikupljanju potpisa za prijevremene parlamentarne izbore zbog, kako je istaknuo, mnogih problema koje Vlada ne rješava.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić istaknuo je da se hrvatskim ratnim invalidima već osmi put smanjuju prava te je ocijenio da sadašnja kriza pokazuje Vladinu nesposobnost. Mi nismo krivi za ovu krizu, a ni povod ni uzrok ovim događajima, istaknuo je i ocijenio da aktualna vlast zbog nesposobnosti, nesnalažljivosti i neznanja nije izvela državu iz krize i recesije i nije pripremila projekte ni ulaganja te je zato, kako je rekao, nužno da odu.

Na pitanje hoće li HVIDR-a u slučaju prijevremenih izbora izaći sa svojom listom, Đakić je odgovorio da HVIDR-a nije politička organizacija i da neće imati svoju listu, a svaki se pojedinac može baviti politikom kako mu to savjest nalaže.

Vijeće srpske nacionalne manjine Ministarstvu na ocjenu poslalo Statut

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara poslalo je s danas održane sjednice Ministarstvu uprave zahtjev za ocjenu zakonitosti izmijenjenog Statuta grada Vukovara.

U Vijeću srpske nacionalne manjine smatraju, naime, kako je prihvaćenim izmjenama i dopunama tog statuta prekršen Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Kako je objasnio predsjednik tog vijeća Đorđe Macut, izmjenama i dopunama Statuta grada Vukovara suspendirana su sva prava koja je u vezi s uporabom materinskog jezika i pisma od 2009. godine u Vukovaru imala srpska nacionalna manjina. Dodao je kako srpska zajednica u Vukovaru nema ništa protiv proglašenja toga grada mjestom od posebnog pijeteta, ali ima protiv oduzimanja prava građanima srpske nacionalnosti u vezi s uporabom srpskog jezika i ćiriličnog pisma.