Nova hrvatska intendantska "priča"

Nakon maratonskih izbora za intendanta HNK u Splitu i Zagrebu, istim će putem, čini se, i Osijek. Iako je novi intendant trebao biti izabran ove godine, to se neće dogoditi. Svojevrstan se kaos u hrvatskim kazalištima tako - nastavlja.

Posljednja sjednica Kazališnog vijeća donijela je nove zavrzlame. Uoči nje otkriveno je, naime, kako je predstavniku umjetnika u Vijeću Berislavu Puškariću istekao mandat - i to prije dvije i pol godine. Nakon pregleda pristiglih četiriju molbi Kazališno vijeće ustanovilo je da dvije nemaju dostatnu dokumentaciju. Nakon 2 suzdržana i 2 glasa za aktualnog intendanta - do prijedloga se nije moglo.

Berislav Puškarić smatra da pravne službe moraju raditi svoj posao, a ne on, a s obzirom na to da je, kako se ispostavilo, izvan mandata, u daljnje rasprave ne želi ulaziti. Cijeli slučaj zasad nisu željeli komentirati ni kandidati Dražena Vrselja i Željko Čagalj, a do Tomislava Prgometa nismo uspjeli doći. Četvrti kandidat, Božidar Šnajder, sadašnji intendant, ističe da afere nema niti će je biti.

I dok osječki umjetnici uvježbavaju nove predstave, nakon dva propala, morat će slijediti i treći natječaj. Do njega će pak proći dosta vremena jer je stvar zakomplicirala činjenica da svi procesi započeti po starom Zakonu o kazalištima moraju biti završeni po izglasanom - novom. Tako se u međuvremenu mora promijeniti i statut kazališta, a kako će do konačnog prijedloga Kazališnoga vijeća doći najranije u proljeće - sada osnivači - Grad i županija - moraju izabrati vršitelja dužnosti, i to do desetog prosinca kada istječe mandat aktualnom intendantu. Kako su u pitanju dvije političke opcije, mnogi smatraju da ni izbor vršitelja dužnosti neće proći glatko.

A dok se sada čeka izbor vršitelja dužnosti, na stranicama HNK Berislav Puškarić još se vodi kao član Vijeća. Na stranicama Ministarstva kulture podaci su još stariji. Za početak raspleta ove nove hrvatske intendantske priče možda bi te stranice netko napokon mogao i ažurirati.