'Osmi povjerenik' stiže na kazališne daske

Sjećate li se Trečića, njegovih neobičnih stanovnika i čudnog jezika? Osmi povjerenik Renata Baretića stiže danas na kazališne daske zagrebačke Gavelle...

Drama u "Osmom povjereniku" počinje kada na izmišljeni otok Trećić u Dalmaciji stiže Siniša Mesnjak, osmi Vladin povjerenik koji treba organizirati izbore i uspostaviti lokalnu vlast. No ubrzo slijedi sučeljavanje s mještanima tog otoka.

Humoristični roman dodatno je oplemenjen uvođenjem nekoliko jezičnih razina, što stvarnih, što izmišljenih, kao i dijalekata poput "trećićanskog", dakle onoga kojim govore stanovnici otoka Trećić. No još je impresivnije Baretićevo vladanje emocijama, jer radost i tuga nerazdvojni su jednako kao sol i more u svijetu koji pomalo, nažalost, nestaje. No mještani otoka do tada žive sasvim mirno. Imaju vlastita pravila, vlastite zakone i vlastiti specifični jezik.

Predstava počiva na već ispisanom Baretićevu tekstu, no ujedno pruža dovoljno autorske slobode za njegovu poetsko-teatarsku interpretaciju. Stoga će svakako biti zanimljivo vidjeti taj kazališni projekt koji će oživiti neobičan, ali vrlo impresivan Baretićev svijet, utopistički i neposlušan, ali koji može poslužiti i kao svojevrsni kazališni eksperiment.

Više pogledajte u videoprilogu.