Nikada nismo htjeli dijeliti Kolonu sjećanja

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara nikada nije želio niti namjeravao dijeliti vukovarsku Kolonu sjećanja, ali je morao upozoriti da će u njoj biti i vukovarska i nevukovarska Hrvatska, priopćili su iz Stožera.

Ističu kako su svojim stavovima upozoravali da će se u Koloni sjećanja nalaziti oni koji se iskreno i s poštovanjem dolaze pokloniti žrtvi, ali će se u njoj nalaziti i oni koji su proteklih mjeseci činili sve da omalovaže i osramote vukovarsku žrtvu, koji nisu željeli čuti njezin glas, koji ne drže do moralne, etičke i duhovne dimenzije vukovarskih stradanja.

Iz Stožera poručuju kako njihovi članovi ne žele i neće biti pratnja nevukovarskoj Hrvatskoj, a oni koji to žele neka im je na volju. Navode da će biti dio Kolone sjećanja koji je istinski, izvorni i iskreni izraz najdubljeg ljudskog i domoljubnog poštovanja prema vukovarskim i hrvatskim mučenicima za nacionalnu slobodu i državnu samostalnost.

Ističu da je svih ovih godina, kada se obilježavao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, postojala "još jedna kolona sjećanja", koja nikada do sada nije držala potrebnim odati poštovanje prema žrtvama. To je 'kolona' bešćutnosti i nerazumijevanja, to je 'kolona' koja nikada nije niti pomislila dati ispriku, a kamoli moliti oproštenje za zločine koji su počinjeni, to je 'kolona' koja traži samo svoja prava, dok ih pravo na istinu o sudbini nestalih, pravo na pravdu i pravednost za počinjene zločine, pravo na poštovanje i dostojanstvo žrtava ne zanima, kažu u priopćenju.

U Stožeru navode da su Vukovarci u svojim srcima oprostili i onima koji nikada nisu i neće tražiti oproštenje. Ali, tražiti od Vukovaraca, da u ime 'nove pravednosti', 'političke korektnosti' i 'prava' zaborave stradanja, zločine, žrtve i zločince, da odustanu od traženja istine i pravde, da odustanu od svoje prošlosti, a time i budućnosti, da pogaze svoja obećanja dana suborcima, da svojim ranjenim dušama liječe bolesne ambicije političara i njihovih poslušnika, e to nije moguće i na to Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara nikada ne će pristati, poručuju u priopćenju.