Festival Zagrebi! postavlja spomen-ploču Tomislavu Gotovcu

Ovogodišnji, šesti po redu, Zagrebi! festival bavi se umjetnicima u njihovoj zlatnoj dobi, a održavat će se od danas do 13. studenog, kada će se, točno 32 godine nakon performansa Zagreb, volim te Tomislava Gotovca, tomu multimedijalnom umjetniku postaviti spomen-ploča na pločniku ispred bivšeg kina Lika, gdje je gol krenuo u svoju zapamćenu kratku šetnju do Trga.

Time će se, uz pomoć Instituta Tomislav Gotovac i Grada Zagreba, završiti inicijativa započeta prije dva festivalska izdanja, kada je Gotovca i njegov rad slavila privremena zlatna skulptura na Ilici, izvijestio je organizator, umjetnička organizacija Serafini.

U svome sedmominutnome performansu Ležanje gol na asfaltu, ljubljene asfalta (Zagreb, volim te) iz 1981. Gotovac je potpuno gol prešao put od Ilice 8 do Trga, gdje je uhićen zbog narušavanja javnog reda i mira, ušavši tako u povijest performansa, ali i Zagreba.

Počast Gotovcu odat će se i u Laubi kući za ljude i umjetnost, gdje će se predstaviti rad međunarodnih umjetnika koji su generacijski i stilski bliski Gotovčevu radu.

Festival će u Zagreb dovesti Valie Export, jednu od najvažnijih suvremenih austrijskih umjetnica, legendu performansa i važnu kariku u feminističkom pokretu u umjetnosti, koja se proteklih pedesetak godina bavi pitanjem žene u suvremenom društvu, eksploatacijom žena i njezina lika, kritikama raznih oblika nasilja države i provociranjem društvenih dogmi.

Tijekom godina radila je u raznim medijima, a na Zagrebi! festivalu predstavit će se instalacijom s Venecijanskog bijenala Glottis, autorskim dokumentarnim filmom o nobelovki Elfride Jelinek, dokumentarcem o pokretima u umjetnosti od 1945. do danas i cjelovečernjim igranim filmom Praksa ljubavi iz selekcije Berlinala 1985.

Jedan od najpoznatijih nizozemskih umjetnika Teun Hocks započeo je u performansu, no s vremenom se fokusirao na rukom oslikane fotografije velikog formata. Njemu će se u Laubi postaviti izložba Uokvireni performansi s radovima lirične ili meditativne prirode, kojima je prethodila priprema u formi performansa koji se fotografira. Njegove fotografije komentar su osobnih i univerzalnih stanja ljudskoga bića, te satirična slika stvarnosti. U svim radovima glavni i jedni protagonist je sam Hocks, koji će biti na otvorenju, a održat će i predavanje o svom radu.

Izložbe Valie Export i Teuna Hocksa bit će otvorene do 1. prosinca.