Upoznajte Japan u Mimari!

Japansko veleposlanstvo u Muzeju Mimara organizira Dan Japana, a posjetitelji će se moći upoznati s tradicijom, ali i suvremenom stranom te dalekoistočne države.

Upoznajte Japan kroz demonstraciju ceremonije pripreme čaja i ikebane te putem japanske kuhinje, borilačkih vještina, modne revije i prvi put anime-cosplay show - kostimiranih likova iz filma.

Japanska ceremonija čaja jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih oblika japanske kulture, a uključuje različite elemente poput umjetnosti, duhovnosti, filozofije, zajedništva i gastronomije, ističe japansko veleposlanstvo koje Dan Japana organizira četvrtu godinu zaredom.

Čaj su u Japan donijeli zen svećenici, a postupak pripravljanja i posluživanja čaja postao je poznat kao 'cha-do' ili 'put čaja'. Tijekom ceremonije razgovor je sveden na minimum, i u pravilu je vezan uz sam čaj, a ceremoniju će predstaviti Yumiko (Sôyu) Murakami, majstorica čaja škole Urasenke, inače predsjednica neprofitne Udruge tradicionalne japanske kulture.

Posjetitelji će moći vidjeti i demonstraciju pripravljanja sushija - riže začinjene octom s dodatkom ili pomiješane sa sirovom ribom, kozicama, povrćem ili omletom. Sushi se pojavio u gradu Edo, današnjem Tokiju, u 19. stoljeću i prodavao se na štandovima na ulici kao međuobrok, a danas postoji mnogo različitih inačica sushija.

Borilačke vještine jedan su od najprepoznatljivijih elemenata japanske kulture, a njihov smisao nije sama borba nego vježbanje samokontrole i postizanje sklada između duha i tijela. Na Danu Japana bit će predstavljeni aikido, judo, karate i kendo.