Žele izuzeće GONG-a, a oni kažu da neće promatrati

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' podnijela je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev za izuzeće GONG-a kao nepristranog promatrača na referendumu 1. prosinca, ocjenjujući da ta udruga provodi 'anti-kampanju' protiv referenduma.

Budući da udruga GONG već dulje vrijeme javno provodi svojevrsnu anti-kampanju protiv predmetnog referenduma, očito je da ista već sada i aktivno i pasivno utječe na buduće birače. Kako je anti-kampanja koju GONG provodi jednostrana i aktivistička, držimo da predstavlja zloupotrebu pozicije GONG-a u hrvatskom društvu i javnosti, navodi ta inicijativa na svojim internetskim stranicama.

GONG o referendumu

Ocjenjuje da se zbog GONG-a, kao udruge koja obavlja djelatnost nepristranog i nestranačkog praćenja, nadgledanja i unaprjeđivanja izbornog procesa, kod   dijela birača ostavlja se dojam kako je anti-kampanja koju GONG provodi   nepristrana i nestranačka, što, ističu iz 'U ime obitelji', nije točno.

Ovakvom promjenom pozicije iz 'nepristrane' u aktivističku udrugu GONG aktivno otežava biračima donošenje informirane odluke o referendumskom pitanju, navode.

Stoga od DIP-a, kao podnositelj zahtjeva za raspisivanje referenduma na kojemu će građani 1. prosinca odlučivati žele li da su u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene, zahtijevaju da GONG-u uskrati pravo promatranja državnog referenduma u svojstvu neovisnog promatrača.

SDP i HDZ složni: Referendum o braku - 1. prosinca

Iz GONG-a su poručili kako su još prije raspisivanja - odlučili da neće sudjelovati u nepristranom promatranju referenduma jer su se kao udruga već svrstali protiv te inicijative.

Naravno da je to apsurdan zahjev. GONG ima pravo promatrati izbore i mi nećemo iskoristiti to pravo jer smo jasno zauzeli poziciju. Međutim, ne iznenađuje ovaj zahtjev i to je u stilu inicijative u smislu ograničavanja prava drugih, rekao je izvršni direktor Dragan Zelić.


Narodne novine objavile Odluku o referendumu o definiciji brakaNakon što je Hrvatski sabor za 1. prosinca raspisao referendum na kojem će hrvatski građani odlučiti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica žene i muškarca, Narodne novine objavile su na svojim internetskim stranicama saborsku Odluku s referendumskim pitanjem.

Referendumsko pitanje utemeljeno je na zahtjevu Građanske inicijative "U ime obitelji", koja je za to prikupila više od 740 tisuća potpisa potpore hrvatskih građana. Na referendumskom listiću građani će odgovariti na pitanje - "Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?". Ponuđeni su odgovori - ZA ili PROTIV.

Državni referendum će se održati 1. prosinca 2013. godine, stoji u Odluci objavljenoj u Narodnim novinama.