Povijesni romani o životima slavnih žena

U izdanju nakladne kuće "Mozaik knjiga" nedavno su objavljena dva djela o poznatim povijesnim ženama i tadašnjoj surovoj stvarnosti: roman o poznatom povijesnom liku Lukreciji Borgiji iz pera Jean Plaidy te priča o beskrupuloznom usponu na tron ruske carice Katarine Velike iz pera Eve Stachniak.

Roman Eve Stachniak "Zimski dvorac" donosi priču o Barbari, mladoj djevojci koja dolazi na ruski dvor kako bi služila carici Elizabeti, no mnoga njezina znanja pomoći će joj da postane učenica ruskog kancelara. On će je podučiti različitim korisnim vještinama – od otvaranja brava na naizgled zaključanim vratima do ljubavnog umijeća – a više od svega kako šutjeti, gledati i slušati. Uskoro, Barbara će postati Varvara, ali i mnogo više od toga – postat će uhodom carice Elizabete – njezinim okom i uhom. Nedugo potom na ruski dvor dolazi naivna i ranjiva pruska princeza kako bi se po želji carice Elizabete udala za Petra, njezina nećaka i nasljednika. Iako joj je dužnost nalagala uhoditi je, Varvara će postati njezinom vjernom prijateljicom koja će učiniti sve kako bi joj olakšala snalaženje među prijetvornom i potkupljivom dvorskom svitom. No jesu li Katarinine ambicije znatno veće nego što je itko mogao pretpostaviti? I hoće li prezati pred bilo čime kako bi ih ostvarila?

Prepuna zanimljivih detalja o životu na ruskom dvoru, uključujući modu, hranu i opise interijera, ova čarobna priča o strasti, izdaji i osveti pruža čitatelju mogućnost da kroz ključanicu zaviri u burno povijesno razdoblje te otkrije tajne iz privatnog života glasovite carice Katarine Velike.
Predivna priča o ruskom dvoru i njegovu blistavom ozračju. Eva Stachniak slikovito oživljuje mladost nevjeste koja će jednoga dana postati znamenita Katarina Velika, napisala je o djelu Kate Williams, autorica romana "England Mistress" i "Becoming Queen".

Opisujući dvadesetogodišnje razdoblje pretvorbe mlade nevjeste u legendarnu rusku caricu, Eva Stachniak uspjela je savršeno dočarati mentalni sklop, društvena zbivanja i ugođaj osamnaestog stoljeća, navodi pak Sarah Gristwood, autorica romana "Arabella" i "Girl in the Mirror".

Eva Stachniak rođena je u Wroclawu, u Poljskoj. Živi u Kanadi, gdje je predavala engleski i humanističke znanosti na sveučilištu. Njezin prvi roman "Laži bez kojih se ne može" proglašen je najboljim na kanadskoj stranici najveće svjetske internetske knjižare amazon.com, a drugi, "Ples s kraljevima", preveden je na sedam jezika. Najveći je uspjeh doživjela upravo romanom "Zimski dvorac" u kojem opisuje mladost i dolazak na tron slavne ruske carice Katarine Velike. Eva Stachniak živi u Torontu gdje je završila pisanje romana "Carica noći", u kojem piše o vladavini Katarine Velike.

U romanu "Istina o Lukreciji Borgiji" Jean Plaidy, jedne od najboljih autorica povijesnih romana, kako pišu "News Chronicle" i "Birmingham Mail", radnja počinje kada osamnaestogodišnju Lukreciju Borgiju, zamamnu papinu kćer, život ošine sramotom i tragičnim gubitkom. U dekadentnome rimskom društvu 15. stoljeća nasilje je uobičajena pojava, a od zloglasne obitelji Borgia sablazan nikada nije daleko. Nakon surovoga umorstva brata Giovannija Lukrecija shvaća da mora izgraditi vlastiti život ako se kani istrgnuti iz korumpiranoga svijeta s kojim je povezana njezina obitelj. Nada se sreći sa suprugom Alfonsom, no njezin je brat Cesare čvrsto odlučio zadržati je u svojoj blizini. Doskora će se naći rastrgana između duboke ljubavi prema bračnome drugu i odanosti prema Cesareu, čovjeku koji je već jednom pokazao svoju surovost i neće oklijevati da to opet učini...

"Vanity Fair" djelo ocjenjuje iznimnim, "Observer" kvalitetnim, dramatičnim i uzbudljivim, "Scotsman" navodi da je priča ispričana hrabro, uzbudljivo i uz mnogo slikovitih pojedinosti, dok New York Times zaključuje kako Plaidy izvrsno stapa povijest s romantičnošću i dramom.

Jean Plaidy pseudonim je plodne engleske književnice Eleanor Hibbert, jedne od najpoznatijih autorica povijesnih romana u 20. stoljeću. Pisala je i pod imenom Victoria Holt. Romani Jean Plaidy prodani su do trenutka njezine smrti 1993. u više od 14 milijuna primjeraka diljem svijeta. Na hrvatski su joj jezik prevedeni romani "Gospa od sedam brežuljaka" i "Žena zmija".