Crtić "Vjetar" pobjednik 7. PSSST! Festivala nijemog filma

Na ovogodišnjem PSSST! Festivalu nijemog filma, koji se od 7. do 9. studenoga održao u Centru za kulturu Trešnjevka, festivalsku nagradu Veliki Brcko žiri je dodijelio njemačkom animiranom filmu 'Vjetar' redatelja Roberta Löbela.

Nagrada publike također će otputovati u Njemačku, jer su gledatelji najboljim filmom ocijenili 'Trenutak u meni' Davida M. Lorenza.

Na natječaj je pristiglo više od sto filmova, a u konkurenciju je ušlo 20 filmova iz osam zemalja. Pobjednik festivala, film 'Vjetar', Velikim je Brckom nagrađen zbog "kvalitetne priče, duhovitog prikaza, lakoće isprepletanja doslovnog i metaforičnog te ekspresionističkog stila klasika nijemog filma, stoji u objašnjenju ocjenjivačkog suda natjecateljskog programa.

Na 7. PSSST!-u gledatelji su još jednom imali priliku uroniti u bogatstvo nijemofilmske baštine - remek-djela japanskoga nijemog filma, digitalno restaurirane snimke starog Zagreba (1915.-1941.) u izdanju Hrvatske kinoteke te austrijski pustolovni dokumentarac 'Automobilom kroz Afriku' iz 1929. godine.

Prikazan je i novi španjolski nijemofilski hit iz 2012. 'Snjeguljica'. Projekcije su glazbenim improvizacijama pratili virtuozi Vitomir Ivanjek, Oridano Gypsy Jazz Band te Joe Kaplowitz & Tomb Raiders from Space.

Gledatelji su tako i ove godine mogli uživati u nezaboravnoj fuziji zvuka i slike, putovanju koje je vodilo kroz nekoliko desetljeća i kontinenata, ističu organizatori.