Zemljište oko Krašograda nova afera?!

Slučaj kupnje zemljišta oko Krašograda, ekoparka sa smještajnim, ugostiteljskim i sportskim sadržajima, u koje je Kraš investirao oko 25 milijuna kuna, mogla je biti tek jedna hrvatska priča da ta zemljišta nije kupio Nadan Vidošević, tadašnji predsjednik uprave Kraša, zajedno s čelnim ljudima tvrtke.

Ekopark Krašograd neuglednu općinu Pisarovina pretvorio je u atraktivnu lokaciju udaljenu ni 40 km od Zagreba. Godine 2006. prehrambena kompanija kupila je zemljšte za gradnju Krašograda, a za jeftinim parcelama pomamili su se i članovi uprave te kupili 150 hektara poljoprivrednog zemljišta uz Krašograd.

Rukovodeći kadar Kraša, a među njima i sadašnji predsjednik HGK Vidošević, zemljište je kupovao po nekoliko kuna po četvornom metru, a već sada je njegova cijena višestruko veća.

Antun Zorislav Petrović iz Transparency Internationala Hrvatska zgrožen je poduzetničkim potezom Kraševih menadžera.

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da u Hrvatskoj postoji niz primjera u kojima se političkim odlukama i povlaštenim informacijama manipuliralo sa zemljištem kojem je prenamjenom u građevinsko cijena vrtoglavo rasla. To je kod nas uobičajena praksa koja odbija međunarodne investitore, smatra.

No domaće investitore koji vještim igrama i manipulacijama nastoje u kratkom roku višestruko uvećati svoju imovinu povjerenje stranih investitora očigledno ionako ne brine.