56. dan štrajka: Liječnici kuvertiraju otkaze bez obzira na pregovore!

Suprotno očekivanjima, ni jučer, nakon 56 dana štrajka, nije postignut sporazum sindikata u zdravstvu i ministra zdravlja o kolektivnom ugovoru. Pregovori se tako nastavljaju danas u 10 sati. Bez obzira na to hoće li završiti, predsjednik Liječničkoga sindikata Ivica Babić najavio je kuvertiranje liječničkih otkaza.

'Sutra definitivno to mora biti gotovo i sutra moram krenuti s akcijom prikupljanja kuvertiranih otkaza. Na to me obvezala sindikalna Skupština', kazao je jučer Babić. Istaknuo je kako ne želi opteretiti pregovore, ali je dodao da su sporna materijalna prava, prije svega prekovremeni rad te osnovica za njegov obračun. Izvijestio je i kako odvjetnici pripremaju materijal za povlačenje suglasnosti za rad bolničkih liječnika više od 48 sati tjedno. Ponovio je da neće odustati od ispunjenja zahtjeva.

Predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstvu Spomenka Avberšek kazala je da njezin sindikat ima drugačije mišljenje - prekovremeni sati moraju se platiti svima koji ih imaju pravo dobiti - ali na isti način. Ocijenila je i da preostali otvoreni članci materijalne prirode ne mogu biti gotovi ni u iduća 24 sata, a istog je mišljenja bila i čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.

'Ako treba, zatražit ćemo zaštitu i na sudu!'

Upitan za komentar najava u medijima da će štrajkašima plaća za listopad biti umanjena za po jedan sat dnevno, Babić je ponovno ustvrdio kako u ovom trenutku ne postoji za to mogućnost jer na početku štrajka u bolnicama nisu napravljene potrebne predradnje. Ako bude protupravnih radnji, zatražit ćemo zaštitu na sudu, zaprijetio je Babić.

Podsjetimo, prošli četvrtak Vlada je na sjednici donijela odluku o smanjivanju plaće liječnicima za listopad razmjerno satima provedenima u štrajku. Premijer Zoran Milanović poručio je tada da to nije štrajk, već zabušavanje dijela ljudi koji su za to dobivali punu plaću. Ministar financija Slavko Linić prozvao je Sindikat liječnika da radi cirkus u zdravstvu. Liječnici su na to rekli da su uvrijeđeni i poniženi.

Bolnički liječnici štrajkaju već 51 dan.

Šef Odjela kirurgije KBC-a Split podnio ostavku

Jedan od najpoznatijih splitskih kirurga, šef Odjela kirurgije KBC Split Nenad Ilić danas je podnio ostavku na to mjesto. Točno je da sam podnio ostavku na mjesto šefa kirurgije. Ne želim za sada izlaziti u javnost s detaljima. Dok se ne odluči tko će umjesto mene voditi odjel i dalje ću biti tu. Nadam se da će se to dogoditi uskoro, rekao je Ilić.

Neslužbeno se doznaje da je Ilić podnio ostavku nakon što je doznao da će ovoga petka dio splitskih liječnika dobiti manju plaću zbog sudjelovanja u štrajku, koji je ušao u svoj 56. dan.

Predsjednik podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata u KBC Split Božo Bota nije bio upoznat s Ilićevom ostavkom, no ustvrdio je da ravnateljstvo KBC-a plaće smanjuje protuzakonito, bez obzira tko je od liječnika bio u štrajku, a tko ne. Ministarstvo zdravlja nema zakonske osnove za takvo kažnjavanje, izjavio je Bota za Hinu.