Vidošević: U kupnji zemljišta u Pisarovini nitko nije špekulirao!

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević izjavio je u Rovinju da mu je žao što se Krašov projekt, Krašograd, kompromitira. Ustvrdio je da u kupnji zemljišta u Pisarovini, koju je kupio Kraš i nekoliko tadašnjih direktora te tvrtke, nitko nije špekulirao.

Nitko ništa nije špekuliralo, no vrijednost te zemlje nije narasla, kako se navodi u medijima, rekao je Vidošević, koji je u Rovinju, gdje su danas počeli Dani hrvatskog osiguranja, odgovarao na pitanja novinara o najnovijoj aferi  Krašograd.

Zemljište oko Krašograda nova afera?!

Kraš je 2006. kupio zemljište u Pisarovini. Ondje je u projekt Krašograd, ekopark sa smještajnim, ugostiteljskim i sportskim sadržajima, investirao oko 25 milijuna kuna. Tada su oko 150 hekata poljoprivrednog zemljišta oko Krašograda kupili Vidošević, koji je tada bio predsjednik Uprave Kraša, te još sedmero direktora Kraša. Prema pisanju medija, cijena tom zemljištu, koje su plaćali nekoliko kuna za četvorni metar, sada je višestruko veća.

Na novinarski upit smatra li se moralno odgovornim jer je kao fizička osoba kupio to zemljište, Vidošević je ustvrdio kako u ovom slučaju apsolutno nema nikakve moralne odgovornosti jer je informacija o prodaji bila javno dostupna. Talijanski investitor je to prodavao i želio prodati, nije se mogao izvući iz situacije u kojoj se nalazio, trebao mu je novac, obavijestio je lokalnu vlast da želi prodati, a lokalna vlast je slijedom toga tražila investitore, kazao je Vidošević. Dodao je kako su Kraš i on sa suradnicima, kao fizičke osobe, tražili slobodne prostore u   industrijskoj zoni u Pisarovini gdje više nije bilo mjesta.

Načelnik općine se stoga obratio Krašu, vjerojatno i drugim zainteresiranim stranama, da postoji to zemljište. Kraš je kupio dio područja, a ovaj dio koji je izvan ove cjeline, kupile su privatne osobe, rekao je Vidošević.


'Radi se o jednoj vrlo opasnoj priči'

Dodao je kako mu je žao da se jedan sjajan projekt Kraša, za Pisarovinu, ali i za grad Zagreb, kompromitira i špekulira. Smatra i da je riječ o vrlo opasnoj priči, prenosi Hina.

Naime, kako objašnjava, Kraš je zemljište kupio po povoljnim uvjetima od stranog vlasnika, u ovom slučaju jednog talijanskog investitora, na tom je području napravio jedan sjajan projekt i od toga profitira.

Impliciranje nečega što nema veze sa stvarnošću nanosi ozbiljnu štetu kompaniji, što nije nikako dobro, posebno u današnjoj situaciji kada svi zajedno tražimo investitore, kazao je Vidošević.

Kompanija je u ovome slučaju profitirala i kroz brendiranje i imidž tvrtke, dodao je.

Nesporno je da je zemljište kupljeno u privatnoj transakciji od privatnih osoba, pravnih i fizičkih, rekao je Vidošević, ističući kako nitko na tome nije spektakularno profitirao, osim što je Kraš rezervirao jedan prostor za svoju budućnost, ne ove generacije. ali zasigurno generacije koje dolaze.