Zatražena ocjena ustavnosti referendumskog pitanja

Predstavnici građanske inicijative okupljene u Facebook skupini 'Zahtjev za Hrvatski sabor - referendumsko pitanje' predali su jutros Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o braku kao zajednici muškarca i žene.

Inicijativa je putem društvene mreže okupila gotovo 4500 članova, a zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja jutros smo predali Ustavnom sudu, rekla je Hini predstavnica inicijative Nataša Škaričić.

Ponovila je kako je nedopustivo da se na ustavotvorni referendum, najavljen za 1. prosinca, izlazi bez preciznog odgovora na dvojbe koje otvara sadržaj moguće izmjene Ustava.

Građani za ocjenu ustavnosti
Sve više zahtjeva za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja

U inicijativi vjeruju da je cilj promjene Ustava onemogućavanje izmjene   legislative koja bi dopuštala sklapanje braka istospolnim partnerima, što je   protivno osnovnim ljudskim pravima. Taj će referendum, dođe li do predložene izmjene Ustava, Hrvatsku obilježiti kao zemlju u kojoj je većina demokratski oduzela pravo manjini, bez ikakve javne rasprave o suštini i posljedicama takvog događaja, smatraju.


Zapanjeni razmjerima nepripremljenosti

Predstavnici inicijative prije su isticali da su zapanjeni razmjerima pravne nepripremljenosti i političke neodgovornosti aktualne vlasti jer Sabor nije od Ustavnog suda zatražio mišljenje je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma.

Smatraju da bi Ustavni sud, s obzirom na to da bi se na referendumu trebalo odlučivati hoće li se suspendirati tražena prava jedne skupine građana, morao odgovoriti je li pravo na brak temeljno ljudsko pravo; ako jest, može li se referendum provesti, a ako nije, iz čega proizlazi pravo pretpostavljene većine da instituciju braka između muškarca i žene, koja je zakonski definirana, dodatno zaštite Ustavom.

Iako Sabor nije tražio mišljenje Ustavnog suda, to je tijelo, nakon što je referendum raspisan, dužno nadzirati ustavnost i zakonitost referenduma. To znači da osim ustavnosti referendumskog pitanja, može zauzeti stajalište i o tome je li definiciji braka mjesto u Ustavu ili je to pitanje dovoljno definirati zakonom.