Vejzović i Karađole dobile nagrade za životno djelo

Operna diva Dunja Vejzović i dramska umjetnica Edita Karađole dobitnice su nagrada za životno djelo Hrvatskoga glumišta i svekoliko umjetničko djelovanje. Bit će im dodijeljene u nedjelju, 24. studenoga, na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, kada će se uručiti i ostale ovogodišnje nagrade Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Impresivna biografija umjetnice bez konkurencije Dunje Vejzović počiva oko tri područja, iznimne operne karijere, posvećenosti popijevci, Liedu, i pedagoškog rada, rekla je predsjednica žirija za operu Višnja Mažuran na konferenciji za novinare Društva, na kojoj su objavljene i nominacije u dvadesetak kategorija Nagrada hrvatskoga glumišta.

Njezin operni put počeo je nakon što kao gotovo anonimna pjevačica napušta Zagreb i odlazi u 'wagnerijansko svetište' Bayreuth. Ondje ju primjećuje Karajan i nudi joj suradnju. Nastupala je na svim najvećim svjetskim opernim pozornicama, a jednakom snagom, produhovljenošću i znanjem posvetila se Liedu, kao i podučavanju mladih, napomenula je Mažuran.

Po svom znanju, obrazovanju, kulturi i širini, Dunja Vejzović, iznimna je i kompleksna ličnost, koja zahvaljujući svojim životnim i umjetničkim postignućima, zaslužuje najveće poštovanje i ponos hrvatskog naroda kojem pripada, ističe se u obrazloženju.

Za područje drame za svekoliko umjetničko djelovanje nagrađena je Edita Karađole, samozatajna heroina hrvatskoga glumišta i umjetnica koja je desetljećima nosila dramski repertoar Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

U tom je kazalištu ostvarila velik broj velikih ženskih uloga s repertoara, a krenula je i u avanturu nezavisne scene osnivanjem HKD Teatra, iz čega se razvio i Festival malih scena u Rijeci, rekao je Slavko Juraga, predsjednik žirija za dramu. Bila je prisutna i u glumačkoj pedagogiji, a značajan je i njezin doprinos u njegovanju i interpretaciji čakavskoga, dodao je.

Uvijek nova i drugačija, ali podjednako jednostavna, altruistična i dostojanstvena, na sceni i u životu, kreirala je povjerene joj likove na osebujan način, snagom unutarnjeg argumenta, psihološke osviještenosti i duboke proživljenosti iz koje je potom mogla suvereno ulaziti u scenske polemike, iskorake, doskočice, te svaku od svojih uloga, kojih je kroz gotovo pola stoljeća bilo više od 150, rastvarati u neslućenoj količini nijansi i značenja, pitanja i odgovora, komičkih i tragičkih naglasaka, stoji u obrazloženju.

Osim dobitnica tih dviju nagrada, poznat je i dobitnik Nagrade za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti. Ona se, za propulzivnost izraza i kreativno sudioništvo, dodjeljuje ansamblu predstave "Žuta crta" Juli Zeh i Charlotte Roos, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Konačnu odluku o ostalim nagradama žiri će donijeti 24. studenoga, a isti dan one će biti uručene na svečanoj dodjeli u zagrebačkom HNK. Televizijski prijenos možete pratiti na Drugom programu HTV-a.