Uhićen Nadan Vidošević i Josipa Mladinov; iz pritvora pušten Komerički

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević prenoćio je u policijskoj jedinici za zadržavanje. Danas bi trebao biti ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu, a nastavlja se i pretraga njegovih nekretnina.

Vidošević je uhićen jučer oko sedam sati ispred tvornice Kraš. Osumnjičen je zbog zloporabe položaja i ovlasti u aferi izvlačenja 32 milijuna kuna iz Komore, kojoj je na čelu već 18 godina. 

Vidošević je cijeli jučerašnji dan proveo s policijskim istražiteljima koji su mu pretraživali kuću u elitnom zagrebačkom naselju Gornje prekrižje, a oko 18 sati je doveden na pretres svojega ureda u Komori. Dva sata kasnije viđen je kako sa istražiteljima izlazi iz Komore i odlazi službenim automobilom. Iz Komore istražitelji su iznijeli dokumentaciju i nekoliko slika. 

Snimku Vidoševića kako u pratnji policijskih istražitelja dolazi u sjedište HGK u središtu Zagreba pogledajte u videoprilogu.

Hrvatska gospodarska komora potvrdila je da se u HGK provode istražne radnje nad predsjednikom Komore Nadanom Vidoševićem i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipom Mladinov.

Policija i tužiteljstvo ne žele službeno govoriti o ovom slučaju. Iako se isprva nagađalo da je riječ o slučaju u nadležnosti Uskoka, naknadno su procurile neslužbene informacije da bi Vidošević, nakon policije trebao biti ispitan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu.

Iako se u javnosti komentiralo da ga je Zdenka Peternel, bivša šefica ureda, teretila u svom iskazu, njen je odvjetnik to demantirao. Ostaje pitanje je li iskaz drugoosumnjičenog Davora Komeričkog doveo do uhićenja Vidoševića. Naime, Komerički je dan ranije pušten iz pritvora. Njegov odvjetnik, Gordan Preglej, rekao je kako je Komerički dopunio svoju obranu i da je nakon toga Državno odvjetništvo procijenilo da razlozi za određivanje istražnog zatvora više ne stoje.

Vrh piramide 

Prema prvim neslužbenim informacijama tužitelji su uspjeli dokazati da je na vrhu piramide isisavanja novca iz HGK upravo bio najdugovječniji predsjednik te institucije. 

Podsjetimo, zbog iste afere, prije mjesec dana uhićeni su Vidoševićeva najbliža suradnica Zdenka Peternel i Davor Komerički. Sumnjiči se da je Petrnel fiktivnim fakturama, uz pomoć dvojice suosumnjičenika, izvukla 32 milijuna kuna. Prijeti joj 10 godina zatvora. Trećeoptuženi Igor Premilovac brani se sa slobode. On je priznao da je preko fiktivnih tvrtki i računa u inozemstvu izvlačio novac koji je umanjen za proviziju predavao Zdenki Peternel. Komerički je uhićen sredinom listopada zajedno s Peternel. Tužiteljstvo sumnja da je Peternel od Komeričkog zatražila da joj pronađe tvrtke koje bi izdavale fiktivne račune, za što je on angažirao Premilovca. Novac koji je Komora plaćala fiktivnim tvrtkama Premilovac je dizao preko austrijskog računa svoje češke tvrtke Remorker i umanjen za proviziju predavao Zdenki Peternel.

Iz ovog slučaja pokrenuta je i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki, a istragu je od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva preuzeo Uskok.

'Muž uvijek zadnji dozna' 

Ovo je vrlo neugodna stvar za HGK, kratko je Vidošević tada komentirao uhićenje pročelnice svojeg ureda Zdenke Peternel. Dodao je da Komora potpuno surađuje s mjerodavnim državnim tijelima i ispunjava sve što se traži. Na pitanje kako je moguće da nije znao što se događa, kazao je: Muž uvijek zadnji dozna. Sve je moguće, ali moramo voditi računa da se prvo nekome dokaže krivnja. 

Maras: Čim on govori da nije znao, tu nečega ima 

U međuvremenu, u medijima se počelo pisati i o milijunima što ih je Komora izdvajala za umjetnine, koje su prema tvrdnjama nekih galerista bile precijenjene. Također, kao moguće sumnjiv posao spominjao se projekt Krašograd, za koji je Kraš 2006. kupio zemljište u Pisarovini na kojem je izgrađen ekopark sa smještajnim, ugostiteljskim i sportskim sadržajima. 

Uspon od početka 90-ih

Nadan Vidošević na ključnim je političkim i gospodarskim funkcijama još od početka devedesetih, kada se kao mladi financijski direktor cementare uključio u HDZ i postao župan, ministar pa predsjednik Komore. U javnosti je zapamćen i kao jedan od najbogatijih predsjedničkih kandidata, koji je na izborima 2010. obećavao stabilnu i sigurnu Hrvatsku kao državu rada i jednakih mogućnosti. 

No nasuprot tim obećanjima, Vidošević je u mnogim novinskim napisima koji su o njemu osvanuli nakon pokretanja istrage u slučaju Remorker prikazivan kao osoba koja je zavidnu imovinu stekla na sumnjiv, moguće i nezakonit način, vrlo često kupnjom nekretnina kojima je preko noći rasla vrijednost. 

U poslovni svijet Vidošević ulazi 1984., kada se kao diplomirani ekonomist zaposlio u tvrtki Dalmacijacement, gdje 1990. postaje direktor u trenutku kada je u proglašen stečaj tvrtke. Tri godine poslije dolazi na prvu ozbiljniju političku funkciju. Postaje Splitsko-dalmatinski župan, a zatim i zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora. U ratnoj vladi Nikice Valentića Vidošević je ministar gospodarstva, a od 1995. je na čelu Gospodarske komore. Od 2005. do 2011. bio je i predsjednik Uprave Kraša, a od kraja 2011. savjetnik u Upravi te tvrtke. Obnašao je i dužnost predsjednika nogometnog kluba Hajduk, a od 1995. do 1996. bio je i na čelu Hrvatskog nogometnog saveza.