Srednjoškolaci u štrajku: "Uvjeti su nemogući!"

Prosvjeduje gotovo 500 učenika Srednje medicinske škole u Slavonskome Brodu. Do daljenjega neće na nastavu jer su, kažu, uvjeti u kojima se školuju - nemogući.

Učionice su prazne, hodnici puni nezadovoljnih učenika. Tempo školovanja je, kažu, neizdrživ. Nemamo vremena za učenje, za biti sa svojima kod kuće, nemamo vremena za nas, rekao je učenik Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu, Ivan Bitunjac.

Nemamo svi novca za školu, za svaki dan to je opetrećenje, a pitaju nas svaki dan, to se jednostavno ne stigne, dodaje Matea Kadić, njegova kolegica.

Problema preopterećenosti, ali i katastrofalnih uvjeta u školi svjesna je i ravnateljica. Kabineti smrde po fekalijama, učenici nastavu po tri sata čekaju na hodnicima.

Zakon je rekao da maloljetnici ne mogu raditi puno radno vrijeme da bi nadoknadili fond sati i poštovali program Ministarstva, ali naći ćemo neko rješenje, rekla je Katica Lulić, ravnateljica Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu.

Na poslijepodnevnom sastanku roditelja kao jedno od mogućih rješenja istaknut je model s većom satnicom prakse, što bi učenicima omogućilo da praksu odrade u kraćem vremenu, odnosno da skrate razdoblje u kojem su preopterećeni. Prosvjednici okupljeni ispred škole na takav su prijedlog odgovorili glasnim negodovanjem, dok je predsjednica Vijeća roditelja Jelena Ivaniš pozvala roditelje da djecu sutra pošalju u školu.

Na sastanku je također spomenuta i mogućnost slanja socijalne službe roditeljima čija djeca ne budu išla u školu, što su učenici protumačili kao dodatni pritisak.

Učenici, kažu, ostaju na hodnicima do ispunjenja svojih zahtjeva. Na prazna obećanja, jer na problem su već upozoravali nekoliko puta, ne pristaju. Učenicima medicinske škole dali su potporu u borbi za normalan dnevni školski raspored i učenici drugih srednjih škola u Slavonskome Brodu.