Stožer poručuje "Želite kaos, a nećete ga dobiti" i traži ostavke

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara najavio je da će podnijeti tužbu protiv policije zbog prekomjerne uporabe sile i nanošenja teške ozljede Darku Pajčiću, koji je danas razbio dvojezičnu ploču na zgradi vukovarske policijske postaje.

Netko u odori hrvatske policije brutalno je pretukao hrvatskog branitelja Darka Pajčića, koji je zadobio frakturu lubanje i izljev krvi u mozak i možda i ne preživi, rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić na konferenciji za novinare.

Zorane Milanoviću, Ivo Josipoviću, Ranko Ostojiću, na duši imate branitelja, još jednog. Za ovo ste direktno krivci vi. Čujte vi, egzekutori s Pantovčaka, i iz Banskih dvora i u ministarskim foteljama, ne prihvaćavamo ovu vašu objavu rata. Želite kaos, a nećete ga dobiti. Nećete svoja zlodjela uspjeti podvaliti bilo kome, a najmanje nama, poručio je Josić.

Član Stožera Franjo Šoljić pozvao je ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije, načelnika Vukovarsko-srijemske policijske uprave i Policijske postaje Vukovar da daju ostavke zapitavši kako se može dogoditi da, zbog jedne dvopismene ploče, padne hrvatska krv?

Po meni je napravljena prekomjerna uporaba sile i prekoračenje ovlasti i podnijet ćemo tužbu protiv policije, rekao je Josić i napomenuo da Pajčić, koji je u Domovinskom ratu bio maloljetni branitelj, možda ne preživi, a neozlijeđene policajce u medijima prikazuju kao žrtve.

Građane Vukovara i Hrvate u zemlji i inozemstvu pozvao je da ne nasjedaju i da 18. studenoga pokažu razliku između "vukovarske" i "nevukovarske" Hrvatske, da se mole i čekaju daljnje upute Stožera.

Novinarima se obratio i Antun Čulina, koji se u vrijeme razbijanja ploče slučajno zatekao na mjestu događaja te pokušao pružiti pomoć ozlijeđenom Darku Pajčiću, ali ga je policija privela te poslije pustila. Ispričao je da je, vozeći automobil, vidio ispred policijske postaje čovjeka kako leži ozlijeđen te mu je pokušao pomoći. Čovjeku sam išao pomoći ne znajući tko je. Htio sam samo pomoći unesrećenom, a na kraju se me priveli zbog, kako su mi rekli, napada na službenu osobu, rekao je.

U Vukovaru je večeras mirno, a sa zgrade policije skinuti su ostaci danas razbijene ploče koja je već treći puta razbijena na toj zgradi.

Tijekom poslijepodneva potporu suborcima višesatnim prosvjedom pružilo je četrdesetak prosvjednika, branitelja i članova Stožera. Oni su svoje nezadovoljstvo izražavali gromoglasnim zvižducima te pogrdama, a u dva su navrata spriječili glasnogovornika Policijske uprave Domagoja Džigumovića da da izjavu okupljenim novinarima.

Podsjetimo, dvojezičnu ploču na zgradi vukovarske policije jučer popodne grabljama je razbio 41-godišnjak iz Vukovara koji je priveden i kazneno prijavljen. Ubrzo nakon što je razbijena, na zgradu policije postavljena je nova ploča koja je danas ponovno razbijena.


Pajčić u stabilnom stanju i izvan životne opasnosti

Vukovarski branitelj 41-godišnji Darko Pajčić, teško ozlijeđen ispred policijske postaje u Vukovaru, u stabilnom je stanju i izvan životne opasnosti, doznaje se u osječkoj bolnici. U Klinički bolnički centar Osijek, na Kliniku za neurokirugiju, poslijepodne primljen je s prijelomom zatiljne kosti, najgnječenjem mozga i krvnim ugruškom ispod tvrde moždane ovojnice. Zamjenik sanacijskog upravitelja bolnice dr. Vladimir Borzan izvijestio je da je stanje pacijenta stabilno, da je pri punoj svijesti te da za sada nije životno ugrožen.