Vrkić najavio žalbu Visokomu trgovačkom sudu

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić najavio je nakon sastanka čelnika pet slavonskih gradova koji su zbog raskida ugovara o izgradnji regionalog odlagališta otpada na Trgovačkome sudu izgubili spor s austrijskim tvrtkama "Strabag" i "Saubermacher" da će se žaliti Visokomu trgovačkom sudu.

Vrkić je u Osijeku rekao kako su se gradovi Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir, Županja i Osijek, kao osnivači Javne ustanove Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS), dogovorili o pravnim i političkim postupcima u nastavku spora s austrijskim tvrtkama "Strabag" i "Saubermacher".

Presudom zagrebačkoga Trgovačkog suda ZOIS je izgubio sudski spor protiv "Strabaga" i "Saubermachera" zbog raskida ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada te bi gradovi osnivači trebali platiti odštetu oko 80 milijuna kuna.

Nakon sastanka čelnika pet gradova, Vrkić je na konferenciji za novinare rekao kako će gradovi osnivači iskoristiti mogućnost žalbe Visokomu trgovačkom sudu, jednu će žalbu uputiti on i predsjednik Upravnog vijeća ZOIS-a Milan Kamenko, a drugu opunomoćeni odvjetnik.

Kako je to prevelik teret za proračune tih gradova, Vrkić je rekao kako su se dogovorili da će predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i mjerodavne ministre zamoliti da ih prime na razgovor kako bi im iznijeli stanje koje su zatekli te kako bi, osim na pravni način, taj problem rješavali i na politički način.

Dodao je kako gradovi osnivači od mjerodavnih institucija očekuju da na temelju podnesenih kaznenih prijava, bez obzira na konačan rezultat spora, utvrde tko je odgovoran za taj slučaj koji je već sada učinio veliku štetu.