Pobjednici smo porazne statistike kada je riječ o kulturi

Ekonomska kriza proteklih godina nije zaobišla ni kulturu. Prema Eurobarometru, istraživanju Europske unije, pobjednici smo porazne statistike kada je riječ o kulturi.

Za razliku od mnogih europskih teatara veće krize s publikom nemamo, utješili su nas voditelji europskih teatara protekli mjesec na 50. generalnoj skupštini ETC-a u ZKM-u. No, statistika kaže: svaki peti stanovnik Lijepe Naše posjetio je kazalište u posljednjih 12 mjeseci. Nedostatak financija očituje se i na kvaliteti. A ako je vjerovati europskoj statistici - 29% nas je u proteklih godinu dana zakoračilo u muzej ili galeriju.

U Hrvatskoj puno više ljudi ide u kazalište nego na nogometne utakmice, a u Njemačkoj više nego na Bundes ligu, rekla je Dubravka Vrgoč, ravnateljica ZKM-a i predsjednica ETC-a.

A kulturna se gradnja najviše očitovala na velikom platnu. Hrvatska je, unatoč recesiji, dobila 27 digitaliziranih kina, koja su premijerno 'osedlali'  Kauboji. U Europi se kulturni sektor probija među najprofitabilnije. A mi smo kao mala zemlja pri vrhu odobrenih financijskih sredstava. I to kroz dva kulturna programa, Kreativna Europa, i drugi za 15-ak manjih projekata.

Planovi za 2014. u okvirima su prošle godine. S namjerom prenamjene sredstava iz hladnog pogona - u program. Jedini sektor koji bilježi pad, ističe minisitrica kulture Andrea Zlatar Violić, jest izdavaštvo. No dobra vijest stiže iz hrvatskih knjižnica: bilježe porast broja članarina.