Milanović: Sve skupa je to zabrinjavajuće

Premijer Zoran Milanović, koji je sudjelovao na konferenciji europskih čelnika nezaposlenosti mladih u Parizu, nije htio detaljnije komentirati uhićenje čelnika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidošovića, kazavši da su optužbe teške i da ih treba dokazati na sudu.

Uhićen predsjednik HGK-a Nadan Vidošević i šefica financijske službe Josipa Mladinov

Mogu komentirati, ali nema smisla da komentiram jer nisam vidio uhidbene dokumente, nisam vidio dokumente u istrazi i o tome znam iz medija. Kao što vidite naša vlada nema puna usta borbe protiv korupcije, jer svi koji puno o tome galame, a zna se koji su to bili, u pravilu su najsumnjiviji, rekao je Milanović novinarima nakon završetka konferencije u Parizu.

Milanović je dodao da neće poručiti neka institucije rade svoj posao, a zna se i tko je to govorio. Optužbe su teške i treba ih dokazati na sudu i mogu se ograničiti na komentar da je to sve skupa zabrinjavajuće, bez ikakvog zaključka.

Ni predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako nema poseban komentar o uhićenju čelnog čovjeka Hrvatske gospodarske komore, jer, kaže, zakon je jednak za sve i mora se provoditi. Je li Vidošević kriv ili nije, o tome će nadležna tijela odlučiti, rekao je Josipović. 

Svoj komentar dao je i ministar poduzetništva Gordan Maras. On je još od izbijanja afere prije mjesec dana tražio Vidoševićevu ostavku. Sada se pokazalo da, zbilja, neki ljudi u Hrvatskoj, kada upravljaju javnim novcem nemaju tu odgovornost koju bi trebali imati! Ali problem je kada nemate transparentnost, kada nemate nadzor, kada se netko začahuri sam u sebe na 20 godina, a kada oni koji to plaćaju - nemaju pristup ili ga imaju na vrlo ograničen način. I zato treba hrvatski sustav reformirati, rekao je Maras. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije želio komentirati i rekao je kako je to tema USKOK-a i pravosuđa.

Dio saborskih zastupnika bio je složan u ocjeni kako treba "institucijama pustiti da rade svoj posao" kada je riječ o uhićenju Vidoševića, dok zastupnici iz redova HDZ-a čiji je Vidošević bio član do predsjedničke kampanje 2010. nisu bili voljni davati komentare.

Pravne institucije, DORH i Uskok rade svoj posao, nadam se kako treba, rekao je HDSSB-ov Josip Salapić novinarima u Saboru. Napomenuo je da HDSSB-ovci žele kroz ustavne promjene uvesti i odredbu po kojoj oni koji obnašaju važne dužnosti u državi, a raspolažu velikim novcem, trebaju biti odgovorni za svoje ponašanje i postupke.

Za Laburista Dragutina Lesara slučaj Vidošević je samo dokaz da pitanje korupcije nije riješeno samo "velikim slučajem Sanader". Za HNS-ovog Gorana Beusa Richenbergha vijest o Vidoševiću je bila očekivana. HDZ-ovi Davorin Mlakar i Vladimir Šeks nisu bili raspoloženi za komentare.

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Bernard Jakelić nije želio komentirati uhićenje, rekavši da ne želi ništa prejudicirati jer postoje institucije koje trebaju odraditi svoj posao i utvrditi eventualnu odgovornost.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević izjavio je u Hrvatskoj uživo kako nije iznenađen. Nisam iznenađen jer je dugi niz godina imovina Nadana Vidoševića i njegove supruge u nesrazmjeru s primanjima i kao takva već odavno je trebala inicirati institucije da odrade svoj posao, rekao je Matijašević. Dodajmo tome i bahatluk i bezobrazluk koji je prisutan u HGK - slike i umjetnine za koje je neracionalno trošen novac te činjenicu da je izdvajanje za HGK obvezno, a zbog njega je smanjeno područje nužnog povećanja plaća hrvatskim radnicima što direktno utječe na smanjenje potrošnje.

Branko Roglić, član Savjeta HUP-a rekao je kako je očito da je Vidošević imao moćne zaštitnike te da je krajnje vrijeme da se ispita sva Vidoševića imovina.