'Nisam kockar i kladioničar, nego predsjednik Vlade'

MMF u ovom trenutku nije opcija, izjavio je premijer Zoran Milanović na  saborskom aktualnom prijepodnevu odgovarajući na pitanje nezavisne zastupnice Jadranke Kosor hoće li Vlada pozvati MMF.

Kosor je Milanoviću spočitnula da SDP-ovim zastupnicima nije dopustio da glasuju za njezin prijedlog da Sabor od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o definiciji braka. U Hrvatskoj raste netolerancija, sve češće i mržnja, a čini mi se da za to vrijeme u tišini raste broj nezaposlenih, koji je u posljednjih mjesec dana narastao za 21.000, rekla je Kosor. 

MMF u ovom trenutku nije opcija. Procedura prekomjernog deficita je nužnost, a u razgovorima s Europskom komisijom vidjet ćemo što možemo učiniti da socijalno tkanje naše zemlje ne bude ugroženo, odgovorio je Milanović.

Kad je riječ o referendumu, naglasio je da SDP-ovim zastupnicima nije ništa naložio te objasnio da Sabor donosi Ustav pa valjda zna što u njemu piše i dodao kako Sabor iznimno može zatražiti mišljenje Ustavnog suda. Uvjeren je kako je nekorektno Saboru nametati obvezu da o tome što piše u Ustavu pita bilo koga osim sebe i političkog naroda.

'Nisam kockar i kladioničar, nego sam predsjednik Vlade'

Na zamjerke da ignorira statistike, Zoran Milanović je odgovorio: Priznat ću vam, ne gledam svakoga dana statistike jer nisam kockar i kladioničar, nego sam predsjednik Vlade.

Čuljak: Ako po ovoj cijeni prodate CO, tužit ćemo vas

HDZ-ov zastupnik Tomislav Čuljak ustvrdio je da bi prodaja Croatia osiguranja za 121 milijun eura državni proračun oštetila za 3,4 milijarde kuna te je najavio da će, proda li se CO tako, kazneno prijaviti sve koji budu sudjelovali u prodaji. Postoji samo jedna cijena - ona koju je netko spreman platiti, odgovorio je Milanović. Čuljak je naglasio da će se Basler osiguranje, sa samo četiri posto tržišnog udjela i koje posluje s gubitkom, prodati za 70 milijuna eura. U isto vrijeme, za Croatia osiguranje, koje drži čak 33 posto tržišnog udjela i iz godine u godinu ostvaruje dobit, vi ste spremni prihvatiti ponudu od 121 milijun eura, rekao je te izračunao da bi cijena CO-a prema kriterijima po kojima se procjenjuje Basler vrijedila 566 milijuna eura. 

Milanović je izjavio kako je savjet da država otkupi 49 posto dionica Ine nešto najneodgovornije i neozbiljnije što je čuo. Milanović je to rekao odgovarajući na zastupničko pitanje Domagoja Ivana Miloševića (HDZ) o tome što Vlada planira učiniti kako bi zaustavila negativne makroekonomske trendove. Nešto neodgovornije i neozbiljnije nisam čuo, a u zadnje vrijeme konkurencija je žestoka. Pitanje dolazi od zastupnika koji bi se zadužio jedno tri milijarde eura, koliko je otprilike burzovna kapitalizacija 49 posto dionica Ine. Što bi onda? Onda bi se zadužio još nekoliko milijardi da tvrtka bude likvidna i da se može ulagati u ono u što do sada nije dovoljno ulagano. To je vaša ekonomska politika, nakon svega što se dogodilo s Inom u zadnjih 10 godina i svih pogrešaka i krivih procjena i onog drugog što se događalo, spočitnuo je Milanović Miloševiću.

Što radi Državni ured za upravljanje državnom imovinom?

Sunčana Glavak (HDZ) ustvrdila je da Državni ured za upravljanje državnom imovinom, otkad je preuzeo poslove Agencije za upravljanje državnom imovinom, nije riješio nijedan od 25.000 predmeta, među kojima su i predmeti lokalne samouprave i potencijalnih investitora.

Vi optužujete ljude da apsolutno ništa ne rade i ja bih vam to trebao vjerovati. Dakle da mi radimo protiv sebe, da imam što, neprijatelje u tom uredu, uzvratio joj je Milanović te odbio i tvrdnju da Vlada rasprodaje državnu imovinu. Mi prodajemo točno se zna što, točno se zna pod kakvim transparentnim uvjetima i još se jedino ne zna kome, jer funkcioniramo malo drukčije od HDZ-a. Prodajemo onima koji ispune stroge i zahtjevne uvjete, a ako takvih ne bude, onda nećemo prodavati, rekao je Milanović.


Odgovarajući na jedno od zastupničkih pitanja, premijer je rekao kako Vlada ne namjerava zakonom propisivati kakvim će se službenim automobilima koristiti lokalni i regionalni dužnosnici. Svatko neka odgovara svojim biračima i svatko neka se legitimira pred svojim biračima u općini koja ima automobil ako za to ima novca, u gradu, u županiji. Građani će na kraju odlučiti što je primjereno, što je neprimjereno, rekao je Milanović.
Najavio je da će se sutra na Vladi odlučiti o kontigentu od 500 automobila za kompletan sustav državne uprave, ističući da je većina tih automobila u klasi do 130 tisuća kuna, a neki i u nižoj.


Članarina u EU-u veća od sredstava koje bi Hrvatska trebala povući

Saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić upitao je hoće li članarina u EU-u biti veća od sredstava koje bi Hrvatska trebala povući iz fondova, a premijer Milanović odgovorio mu je kako je moguće da u ovoj godini dođe do određenog disbalansa između članarine i realiziranih sredstava. No poručio je i kako se iduće godine to neće dogoditi.


Za mjesec dana zakon koji će obešteti silovane u ratu

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić, odgovarajući na zastupničko pitanje Dunje Špoljar (SDP), najavio je da će Vlada najkasnije za mjesec dana na javnu raspravu ponuditi zakon koji bi trebao moralno i materijalno obeštetiti žrtve silovanja kao ratnog zločina.