Petričević s kaznenom prijavom na čelu HGK

Nadzorni i Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) odlučili su danas da se predsjednika HGK Nadana Vidoševića privremeno udalji s te funkcije. 

Za vršitelja dužnosti predsjednika u tranzicijskom razdoblju imenovan je Darko Petričević, izjavio je sam Petričević nakon sjednice Nadzornog i Upravnog odbora HGK. Skupština se, kaže, mora održati u iduća dva dana, znači 15. studenog, a na njoj će se odobriti danas donesene odluke Upravnog odbora.
Petričević je, zbog neisplate plaća radnicima, kazneno prijavljen pa su ubrzo nakon imenovanja mediji priopćili da je smijenjen. Ta se informacija, međutim, ispostavila netočnom. Idući tjedan Upravni odbor će se ponovno sastati kako bi pripremio kriterije za biranje novog predsjednika HGK, na novoj skupštini koja će biti opća i čiji će se datum tek odrediti, rekao je Petričević.

Na novinarske upite je li bilo povišenih tonova na današnjoj sjednici Nadzornog i Upravnog odbora Petričević je rekao kako nije bilo nikakvih problema, da je sve odrađeno profesionalno kao pokazatelj ukupnog stanja u Komori koja funkcionira. Nema nikakvih problema po pitanju pozicije i odnosa HGK prema relevantnim faktorima koje ona mora posluživati, a to su Vlada, ministarstva i, naravno, njezine članice. Znači u tom segmentu nema nikakvih problema, kazao je.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je u Saboru kako je točno da se protiv Petričevića vodi kazneni postupak zbog neisplate plaća, što je protumačio kao dokaz da se ostvaruje ono što je Vlada htjela postići uvodeći neisplatu plaća kao kazneno djelo. Miljenić je to rekao odgovarajući na zastupničko pitanje Ingrid Antičević Marinović (SDP) o učincima tog zakona.

Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras izjavio je novinarima u Saboru da je HGK do sada funkcionirala kao 'one man show' te da joj treba temeljita reorganizacija. Uvjeren je da će HGK za svog čelnog čovjeka izabrati osobu neopterećenu aferama, koja će biti sposobna provesti potrebne reforme. 'Po mojemu mišljenju, to bi trebala biti osoba gospodarstvenik, osoba koja će učiniti da Komora bude u službi gospodarstva', kazao je Maras.