MZOS poziva škole da spriječe agitiranje u vezi s referendumom

Potaknuto upitima vezanima uz sumnje na ucjene i prisile djece uoči državnog referenduma koji je inicirala građanska inicijativa U ime obitelji, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) uputilo je ravnateljima osnovnih i srednjih škola pismo u kojemu ih poziva da spriječe svaki oblik mogućeg agitiranja i nametanja tuđeg svjetonazora učenicima.

Apelirajući na odgojno-obrazovne radnike da se suzdrže od iznošenja osobnih stajališta i rasprave o navednom pitanju, Ministarstvo naglašava da škole ni u kojem slučaju nisu mjesto za održavanje predizbornih i predreferendumskih skupova niti agitacija bilo koje vrste.

Ministarstvo će, ističe se u pismu, bilo kakvo neprihvatljivo postupanje odgojno-obrazovnih djelatnika vezano uz referendum smatrati bitnom povredom radne obveze.

MZOS podsjeća da je jedan od ciljeva odgoja i obrazovanja odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturnom svijetu, za poštovanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskome razvoju društva.

Ministarstvo je pismo poslalo suočeno s više dojava i upita o pritiscima na učenike pojedinih škola, od kojih je jedna bila i anonimna prijava iz Splita o zahtjevu vjeroučitelja da im učenici nakon referenduma na mobitelu pokažu fotografiju da su članovi njihove obitelji glasovali ZA.