U Splitu otkriven antički amfiteatar iz 4. stoljeća

Splitski su arheolozi u središtu grada, nedaleko od bivše Općine u Ulici Domovinskog rata, pronašli ostatke antičkog amfiteatra s početka 4. stoljeća.

Riječ je o sjajnom lokalitetu koji se nalazi na najvažnijoj prometnici grada Splita. Lokalitet ćemo konzervirati i privremeno zatrpati sve dok se ne pripremi njegova prezentacija. No za to ćemo trebati dodatna sredstva, rečeno je na konferenciji za medije u splitskom Konzervatorskom odjelu.

U razgovoru s čelnicima Grada dogovoreno je da angažiramo fondove EU-a. Tako ćemo stvoriti vrijedan projekt koji će u samom srcu Splita pokazati spomenik iznimne kvalitete, rekao je pročelnik Konzervatorskog odjela Radoslav Bužančić.

Prema najnovijim nalazima istraživanja, koja još traju, otkriveno je da se ne radi o kazalištu, nego o amfiteatru s arenom u rasponu od 50 metara. Pročelnik Bužančić rekao je da je splitski amfiteatar, uz onaj solinski, druga takva zgrada u širem prostoru antičke Salone.

Voditeljica zaštitnih istraživanja iz tvrtke Neir, arheologinja Anita Penović rekla je da datacija odgovara vremenu s početka prve polovine četvrtog stoljeća. Sada sa sigurnošću možemo reći da taj nalaz datira s početka četvrtog stoljeća, a što ćemo do kraja istraživanja još pronaći, ne znamo. O vremenu nastanka govore nam svi predmeti, točnije pokretni materijali koje smo ondje pronašli, a i sam akvedukt koji je pronađen uz amfiteatar je iz doba Dioklecijana, rekla je Penović.

Ovo je nalazište pronađeno nakon što je u listopadu na križanju Ulice Domovinskog rata počelo kopanje za pripremu budućeg velikog centra Small Mall.