Liječnicima uvedena radna obveza

Dva reprezentativna sindikata u zdravstvu parafirala su danas novi granski kolektivni ugovor bez Hrvatskoga liječničkog sindikata, čiji predsjednik Ivica Babić, nezadovoljan ponuđenim ugovorom, na 58. dan liječničkog štrajka najavljuje nove sindikalne akcije unatoč tomu što im je Vlada uvela radnu obvezu.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je nakon parafiranja da će svaki prekovremeni sat biti evidentiran i plaćen u skladu s hrvatskim zakonima i europskom praksom.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbe Spomenika Abveršek i čelnica Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak, koje su parafirale novi kolektivni ugovor, kažu da nisu dobile sve što su tražile, ali je dio njihovih zahtjeva prihvaćen. Prema riječima Spomenke Abveršek, novi kolektivni ugovor u zdravstvu stajat će državni proračun dodatnih 300 milijuna kuna.

Ivica Babić ponovio je da neće potpisati predloženi ugovor zbog neprimjerene cijene rada liječnika koja je, tvrdi, niža od one zbog koje je štrajk pokrenut.

Upitan da komentira uvođenje radne obveze, rekao je kako je sve to već viđeno, da su liječnici preživjeli puno toga pa će i ovu socijaldemokratsku vlast. Radna obveza ne znači da ne možemo uručivati otkaze i povlačiti suglasnosti za rad iznad 48 sati tjedno. To je igra s vatrom i dolijevanje ulja na vatru, rekao je Babić.

U razgovoru za Hrvatsku uživo rekao je kako čekaju da odluka bude objavljena u Narodnim novinama, a onda će tražiti ocjenu zakonitosti. Ako radna obveza bude uvedena, obavljat ćemo sve što je kao posao naveden u njoj i organizacijski i sadržajno, ali ćemo i dalje formalno ostati u štrajku sve dok ne bude ukinuta.

Babić je za nedjelju najavio izvanrednu skupštinu Hrvatskoga liječničkog sindikata na kojoj će se odlučivati o daljnjim sindikalnim potezima.


Zdravstvu dodatnih 300 milijuna kuna

Izračuni Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi pokazuju da će oko 72.000 zaposlenih u zdravstvu, na temelju dežurstava i pripravnosti, godišnje dobiti oko 300 milijuna kuna više u odnosu na dosadašnji kolektivni ugovor, od čega će "lavovski dio" pripasti bolničkim liječnicima.

Oko 5700 hrvatskih liječnika koji imaju dežurstva i pripravnost od dodatnih 300 milijuna kuna dobit će više od 200 milijuna kuna. Samo za dežurstva liječnika dodatno će se izdvajati 173 milijuna kuna, a za uvjete rada 31 milijun kuna. Oko 18.000 liječnika i sestara neće dobiti ništa, a 50-ak tisuća zaposlenika svih profila u zdravstvu dobit će ukupno 73 milijuna kuna, rekla je Avberšek.

Komentirajući izjavu Ivice Babića koji je ponuđenih osam kuna po satu za pripravnost subspecijalista nazvao "sramotnom cijenom rada", ustvrdila je da on javnosti šalje pogrešne poruke jer liječnici na dnevnoj razini za pripravnost dobivaju 341 kunu, odnosno 568 kuna za pripravnost subotom, nedjeljom ili blagdanom. To znači da liječnik tih 16 ili 24 sata dnevno ne mora ništa raditi, a dobit će 344, odnosno 540 kuna, kaže Avberšek. Napominje da se na taj iznos još posebno obračunava "rad po pozivu" ako se za to vrijeme mora doći u bolnicu. To će se posebno platiti, kao i prekovremeni sati, ističe čelnica Samostalnog sindikata.

Kao dio pregovaračkog odbora, ja to ne mogu slušati jer na mjesečnoj razini za 15 dana pripravnosti liječnici dobivaju 4700 kuna, pa neka javnost procijeni je li to malo ili previše, dodala je Avberšek.

Za taj izračun Samostalnog sindikata Ivica Babić pak tvrdi da je pun političke demagogije. Ponovio je kako je nedopustivo da intervencijski kirurg s 30 godina staža, koji operira nedjeljom noću, ima satnicu od 38 kuna neto.