I Lennon u Parku rock'n'rolla u središtu Zagreba

Spomenik legendarnom Beatlesu Johnu Lennonu, koji će sutra biti postavljen, nastavak je projekta Tvornice kulture koja u dvorištu u središtu Zagreba želi napraviti Park rock'n'rolla, kako kažu, prvi takav u svijetu.

U dvorištu nedavno osnovanog Subkulturnog centra Tvornice kulture u Ulici Pavla Hatza 14-16 u rujnu je postavljen spomenik lideru punk grupe The Clash Joeu Strummeru, a kako je kazao za Hinu voditelj projekta Dražen Goreta, društvo će mu u konačnici činiti između dvadeset i trideset spomenika najvećih ikona u povijesti rocka.

Pored preminulih Janis Joplin, Jimija Hendrixa, Ramonesa bit će tu i još žive legende kao što su Iggy Pop i David Bowie, kazao je Goreta dodavši kako će Park biti otvoren i za domaće rockere.

To uvelike ovisi o interesima publike koja će imati priliku glasanjem preko Facebooka ili Radija 101 utjecati na sastav Parka.

Strummerov kip je rad akademskog kipara Marina Marinića, a Lennonova bista djelo kipara i glazbenika Borisa Leinera. Poprsje kolege iz Azre Branimira Johnnija Štulića nakon javnih izlaganja također bi se uskoro moglo skrasiti u Parku. Subkulturni centar namjerava otvoriti vrata i drugim autorima, čak i većem broju studenata likovnih akademija.

Ideja je da raspišemo natječaj za 12 skulptura koje bi bile postavljene odjednom, ali to ovisi o sredstvima koja nam budu na raspolaganju, kazao je Goreta. Natjecali smo se za sredstva kod Ministarstva kulture i Ureda za kulturu Grada Zagreba i nadamo se nekom novcu koji bi nam omogućio realizaciju  većeg projekta, dodaje pokretač Subkulturnog centra.

Uz skulpture kulturnu ponudu Parka čini još prostor u kojem se održavaju koncerti underground bandova, izložbe, instalacije i drugo.