Policija odvozi umjetnine iz kuće Nadana Vidoševića

Policija je počela odvoziti umjetnine iz kuće Nadana Vidoševića na zagrebačkom Gornjem Prekrižju. Osim blokade nekretnina, bankovnih računa, umjetničke zbirke i druge imovine bivšeg predsjednika HGK Nadana Vidoševića, u postupku je i blokada imovine članova njegove obitelji, koje je navodno iskoristio kao paravan za gomilanje bogatstva.

Gdje je bila "Gospa od Otoka"?


U istrazi u slučaju Remorker Vidošević će, zbog zakonskih odredbi o proširenom oduzimanju imovinske koristi, morati dokazivati ne samo kako je stekao imovinu čiji je on vlasnik nego i podrijetlo nekretnina i drugih vrijednosti u vlasništvu supruge, djece i majke, doznaje se iz izvora bliskog istrazi. Poseban trud zahtijevat će procjena, ali i pohranjivanje njegove zaplijenjene umjetničke zbirke koja je, prema pisanju medija, najveća na Balkanu te vrjednija od umjetnina bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera procijenjenih na milijun eura. 

Posljednja Vidoševićeva investicija

Policija je, pak, iznijela na vidjelo kolika je Vidoševićeva ljubav prema umjetninama. Najveća umjetničku zbirka u zemlji sadrži, među ostalim, više od 500 slika, 30 amfora, zbirku stakla iz rimske arheologije, više od 50 skulptura na cijelom imanju. Prema riječima povjesničara umjetnosti Vanje Babić Vidošević je svoju osobnu umjetničku galeriju skrivao od očiju javnosti, rado ju je posuđivao muzejima i galerijama za izložbe. Njegov Bukovac, kojega je posudio za izložbu u Haagu, vrijedi više od Bukovca Ive Sanadera i Ivice Todorića.

Prijatelji životinja traže da se kazni Nadana Vidoševića zbog prepariranih životinja koje su također otkrivene u tajnom bunkeru njegove vile. Traže i da se ispita odakle Vidoševiću mrtve životinje. Pronađeni su preparirani medvjedi, vukovi, jeleni, divokoze i mufloni. Najegzotičniji trofeji koje je Vidošević pohranio u bunkeru jesu polarni medvjed, mošusno govedo i los.

Najvažnije Vidoševićeve umjetnine, koje će kao i Sanaderove tijekom kaznenog postupka biti pohranjene u muzeju, pronađene su u podrumu njegove vile na Gornjem Prekrižju. Prema podacima iz imovinske kartice, kuću s prostranom okućnicom u elitnom dijelu Zagreba Vidošević je stekao novcem od darovanja i kredita te prodajom stana u kojem je obitelj prije stanovala. Već godinama mediji pišu da je stan u Zagrebu Vidošević kao HDZ-ov političar u usponu dobio od Ministarstva obrane zbog 'ratnih zasluga', a nije ga vratio ni kada je stekao imidž uspješnog poduzetnika.

Uspjeh u poslovnim pothvatima bio je jedan od Vidoševićevih argumenata i u predsjedničkoj kampanji, u kojoj je objavio da je vlasnik imanja sa šumom u Gorskom kotaru koje navodno vrijedi 10 milijuna kuna. Osim kuće upisane kao planinarski dom, na 50 tisuća četvornih metara imanja je i skijalište, teniski teren, konjušnica te umjetno jezero. U imovinskoj kartici naveo je i šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini, čija je vrijednost u međuvremenu porasla zbog izgradnje ekoparka Krašograd, zemljišta na Kupresu (u BiH) i Pješčanoj uvali kod Medulina te suvlasništvo nad turističkim objektom s pratećim objektom kod Omiša stečeno nasljedstvom i ušteđevinom.

No mediji su otkrili da je dva tjedna prije uhićenja, kada je zbog izvlačenja novca iz Komore već bila zatvorena njegova suradnica Zdenka Peternel, Vidošević kupio još jednu vilu u Nemiri kod Omiša za 280.000 eura. Time je posjed u tom mjestu navodno zaokružio s čak pet kuća za iznajmljivanje turistima i odmor svoje obitelji. Među imovinom koju je prijavio Vidošević je uz 14.000 dionica Kraša, gdje je bio predsjednik uprave i savjetnik, naveo i zbirku suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva. Slično kao i Sanader, tvrdio je da ju je stekao obiteljskim nasljeđem i ušteđevinom, tekućim prihodima, darovima i zamjenama koje nisu rijetkost kod kolekcionara. Vidošević je sa Sanaderom dijelio i ljubav prema satovima, ali je za razliku od njega vrijedne primjerke unio u imovinsku karticu.