Upitno izručenje 'kapetana Dragana'

Proces izručenja Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine, mogao bi se vratiti na početak nakon što je savezna sutkinja potvrdila proceduralnu pogrešku tijekom dugotrajnog procesa kojim se traži njegovo izručenje iz Australije, pišu australski mediji.

Vasiljković se u rujnu žalio na odluku australske vlade da ga izruči Hrvatskoj, tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Sutkinja saveznog suda Jennifer Davies priznala mu je jednu točku žalbe. Ustvrdila je da je Vasiljković trebao imati uvid u korespondenciju australskih i hrvatskih vlasti o mogućnosti da mu se nakon izručenja sudi i za druga djela, unatoč uvjeravanju da će biti optužen samo za ono što se navodi u zahtjevu za izručenje, piše list The Australian. Ostale mu je zahtjeve odbila.

Vasiljkovićev odvjetnik Dan Mori izjavio je novinarima kako ovakva odluka znači da bi se postupak izručenja trebao vratiti na početak. Novo ročište sazvano je za 22. studenoga.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006., ali je australska vlada tek nakon višegodišnjeg pravnog natezanja u studenome 2012. donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj.
Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Prema optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubije i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe.
U zatvoru je od 2006., osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010., a zatim je, na temelju odluke Vrhovnog suda, ponovno uhićen. Smješten je u zatvoru Parklea u Novom Južnom Walesu i sudsko ročište u Melbourneu pratio je putem videoveze.