Ustavni sud promijenio priopćenje i ispričao se LGBT udrugama

Ustavni sud na svojim je internetskim stranicama objavio izmijenjen tekst jučerašnjeg priopćenja u kojem stoji da je zaprimio jedan prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom cijelog Obiteljskog zakona sa svim njegovim izmjenama i dopunama (U-I-338/2012, predlagatelja Lezbijske grupe Kontra i Iskorak - Centra za prava seksualnih i srodnih manjina), koji se tiče definicije braka.

Podsjetimo, u jučerašnjem priopćenju objavljenom nakon odluke da će se referendum o ustvnoj definiciji braka održati 1. prosinca stajalo je da Ustavni sud nikada nije primio nijedan zahtjev ili prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbi Obiteljskog zakona koje uređuju brak kao zakonom uređenu životnu zajednica žene i muškarca, kao ni zahtjeve kojima se u pitanje dovode odredbe Zakona o istospolnim zajednicama.

Na ovu rečenicu jučer je reagirala udruge Kontra. Podsjetili su da su udruge Kontra i Iskorak u siječnju 2012. podnijele Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona, i to upravo članka 5. koji definira brak kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Ne samo da se Ustavni sud do sada nije očitovao o tom pitanju, već sada, uoči raspisivanja referenduma na tu temu, navodi neistinito da takav zahtjev nikada nije predan, poručili su iz Kontre.

Nakon njihove reakcije na internetskim stranicama Ustavni sud je ispravio sadržaj jučerašnjeg priopćenja i ispričao se udrugama. 'Duboko i iskreno se ispričavamo zbog propusta do kojih je došlo zbog tehničke pogreške, što ne otklanja odgovornost Ustavnog suda. Nakon što bude ispravljen, tekst priopćenja bit će dostupan na internetskoj stranici Ustavnog suda www.usud.hr, a bit će objavljen i u Narodnim novinama', stoji u pismu Ustavnog suda koje je uputio glavni tajnik Teodor Antić.

Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra, potvrdila je da su zaprimili pismo isprike te ocijenila kako takav propust ukazuje na traljavost, pogrešan pristup i nedovoljno ozbiljno shvaćanje problema od strane Ustavnog suda, ali i svih drugih državnih institucija. Pozvala je građanke i građane da izađu na referendum 1. prosinca i glasuju protiv prijedloga da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene te 'tako učine ono što nisu državne institucije - da stanu u obranu ljudskih prava.