Firenca slavi 500 godina Machiavellijeva 'Vladara'

Firenca će 500. godišnjicu 'Vladara' Niccole Machiavellija proslaviti tematskom izložbom o procesu nastajanja i konteksta u kojem je napisano to djelo koje se smatra temeljem političkih znanosti. Nakon samo deset mjeseci rada, Machiavelli (1469-1527.) je 10. prosinca 1513. dovršio pisanje tog djela, što je i objavio u pismu prijatelju Francescu Vettoriju.

Uz 'Pinokija' Carla Collodija, 'Vladar' je najprevođenija knjiga s talijanskog jezika, rekao je Valdo Spini, predsjednik firentinskog odbora zaduženog za proslavu 500. obljetnice. Izložbom "Put 'Vladara' Niccole Machiavellija" odat će se počast utemeljitelju političkih znanosti koji je prije sviju shvatio da je moć prolazna te da nije Božji dar nekim ljudima, rekao je Spini. Na konferenciji za novinare u Rimu istaknuo je veliku suvremenost Machiavellijeva djela u današnjem svijetu koji proživljava ozbiljnu krizu. Organizatori se nadaju da će izložbom razbiti stereotip o makijavelizmu kakav se proširio Italijom i svijetom, odnosno o beskrupuloznosti u postizanju osobnih ili općih ciljeva.

Machiavelli, pripadnik aristokratske firentinske obitelji, nakon studija prava postao je tajnik Druge kancelarije (za unutarnje i vanjske poslove i rat) Firentinske Republike (1494.-1512.), za vrijeme vladavine dominikanca Girolama Savonarola za kojega obavlja diplomatske misije. Kad se obitelj Medici vratila na vlast, Machiavelli je uhićen i pod optužbom za kovanje urote mučen, no nije ništa priznao. U egzilu, daleko od Firence, piše raspravu 'Vladar' u kojoj savjetuje novog vladara te zagovara čvrstu, apsolutnu monarhiju i jedinstvo Talijana protiv stranih osvajača.

Izložba, koja će biti otvorena do 22. veljače 2014., obuhvaća 90 spisa koje je potpisao Machiavelli: rukopise, među kojima je i 'Umijeće ratovanja', šifrirana pisma te portrete i slike iz njegova doba. Razdoblje republike koju je Machiavelli do kraja branio iako je djelo posvetio Lorenzu II. Mediciju, nadajući se da će zauzvrat dobiti oprost, koji nikada nije stigao, bilo je doba velikog umjetničkog i intelektualnog procvata Firence. Tako je Michelangelov 'David' stvoren između 1501. i 1504., prema narudžbi Firentinske Republike koja je kipom željela simbolički predstaviti svoj otpor tiraninu, navodi Francesca de Luca, voditeljica odjela za 16. stoljeće iz Muzeja Uffici, piše Hina.