DIP: Do srijede zahtjevi za upis i ispravke u registru birača

Zaključno do srijede, 20. studenoga, birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak u registru birača, upućuje Državno izborno povjerenstvo (DIP) u povodu državnog referenduma o braku koji će se održati u nedjelju, 1. prosinca.

Na referendumu će birači odgovarati na pitanje Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak zajednica žene i muškarca. Na državnom referendumu, podsjeća DIP, imaju pravo glasovati hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači), a svoje pravo mogu ostvariti ako su upisani u registar birača.

Birači svoj upis mogu provjeriti te zatražiti njegovu dopunu ili ispravak u uredu državne uprave u županiji, odnosno njegovoj ispostavi i Gradskom uredu za opću upravu u Gradu Zagrebu, prema mjestu prebivališta.

Svoj upis u registar birači mogu provjeriti osobno - dolaskom u ured, pisanim podneskom te provjerom putem web-stranice Ministarstva uprave www. uprava.hr.
Zahtjev za upis, dopunu ili ispravak u registru birači mogu podnijeti/predati nadležnom uredu, odnosno njegovoj ispostavi: neposredno - u pisanom obliku, poslati poštom ili usmeno izjaviti na zapisnik.

Podaci o nadležnim uredima te službenicima ovlaštenim za vođenje registra birača dostupni su na web-stranici Ministarstva uprave.