Otvorena izložba 'Design by Neil Poulton'

U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) večeras je otvorena izložba dizajna Neila Poultona, francuskog dizajnera škotskoga podrijetla, u sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata HAZU-a.

Poultonu je ovo prva retrospektivna izložba, a dogovorena je 2011. godine kada se prvi puta Hrvatskoj predstavio na izložbi Francuski produkt dizajn. Recepcija njegova gostovanja tada u Gliptoteci potakla je na organizaciju večerašnje samostalne izložbe koja daje cjelovit uvid u njegovo sudjelovanje.

Povjesničarka umjetnosti, autorica predgovora u katalogu izložbe, Jasna Galjer istaknula je kako su na izložbi predstavljene sve faze dizajnerskoga procesa od skica, modela, prototipova i proizvodnje kompomenti - do proizvoda koji dokumentiraju integrirani pristup dizajnu ovog autora koji se do sada s iznimnim uspjehom realizirao u različitim područjima produkt dizajna.

Otvarajući izložbu francuska veleposlanica u Zagrebu Michael Boocz je izrazila zadovoljstvo što se istaknuti francuski dizajner prvom retrospektivom u svom opusu predstavlja u Zagrebu. Naglasila je kako je ovo prilika na kojoj se može vidjeti da u Francuskoj žive brojni svjetski priznati nadareni dizajneri.

Izložba je realizirana suradnjom Gliptoteke HAZU i Francuskog instituta. Neil Poulton boravi u Zagrebu od petka 15. studenog do srijede 20. studenog.