Obljetnica najstrašnijeg zločina - Ovčare

Na današnji dan prije 22 godine u Vukovaru su pobunjeni Srbi na Ovčari i u logoru u Veleprometu počinili jedan od najstrašnijih zločina na europskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata. Kroz hangare Veleprometa prošlo je oko deset tisuća branitelja i civila. Više od 700 ih je ubijeno, a mnogi još nisu pronađeni. U dvorištu vukovarskog Veleprometa polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast žrtvama ubijenima na tom mjestu.

Vukovarci koji su preživjeli mučenja na Veleprometu posebice se sjećaju tamošnje "sobe smrti" iz koje se, nakon odvođenja na ispitivanje, mnogi nisu vratili živi. Doveli su me ovdje 16. rujna iz ulice Svetozara Markovića u kojoj sam bio zarobljen. Ubrzo je, u danima koji su slijedili, dovođeno sve više ljudi, ali sve je više ljudi i nestajalo, prisjeća se Ivan Galić, bivši zatočenik u Veleprometu. Prema njegovim riječima, čim je pao mrak nikome nije bio dozvoljen izlazak iz hangara jer je bio uveden policijski sat.

Što je najžalosnije i meni najteže, za sedamdeset i tri dana koliko sam bio zatočen, nisam mogao biti vjerodostojan svjedok nestajanja ljudi. Danas kažemo kako zločinci za Velepromet nisu procesuirani, a kako mogu i biti kada zločine nitko nije vidio jer su činjeni pod okriljem mraka i bez svjedoka, navodi Galić.

U komemorativnom programu pročitana su imena svih 200 žrtava s Ovčare za koje je molio župnik župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara fra Ivica Jagodić. Predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koji su do Ovčare došli u mimohodu od Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata Igor Gavrić istaknuo je kako je mimohodom ta udruga na simboličan način spojila Memorijalno groblje i Ovčaru, dvije najveće masovne grobnice iz Domovinskog rata. Naveo je kako je u Hrvatskoj bez jednoga ili oba roditelja u Domovinskom ratu ostalo oko 5000 djece. 

U spomen na žrtve Veleprometa, vijenac podno spomen ploče položili su i svijeću zapalili bivši logoraši Adela Užarević i Vinko Mihaljević, dok je misu zadušnicu za žrtve srpskih koncentracijskih logora u dvorištu Veleprometa služio župnik iz Lovasa, velečasni Željko Grigić. U jednom od limenih hangara postavljena je izložba fotografija predsjednika vukovarskog HDLSKL-a Zdravka Komšića "Vukovar 1991. - 2013." te prikazan dokumentarni film o stradanju logoraša, u organizaciji HDLSKL-a.