Predstavljena monografija 'Ivan Kušan - dijalog s motivom'

Ivan Kušan nije bio samo književnik. Iako je kao akademski slikar iza sebe ostavio zaokružen slikarski i ilustratorski opus, o njegovom se likovnom stvaralaštvu zna malo ili gotovo ništa.

Rečeno je to danas, točno godinu dana nakon njegove smrti, na predstavljanju monografije "Ivan Kušan - dijalog s motivom" u Društvu hrvatskih književnika.

O tom dijelu njegova umjetničkog rada u monografiji svjedoči više od 200 reprodukcija te eseji njegovih prijatelja i kolega, Zlatka Crnkovića, Mire Gavrana, Paje Kanižaja, Vladislava Kušana, Tonka Maroevića, Ivana Viteza, Diane Zalar, Tomislava Zagode i Danijela Žabčića.

Monografija je strukturirana prema likovnim tehnikama u kojima je Kušan stvarao, od ulja na platnu i crteža na papiru do akvarela i ilustracija, a osim stručnih tekstova donosi bilješke i fotografije iz njegova privatnog života.

Kušan je svaki svoj roman likovno proživljavao, u svakom opisu prepoznajem slikara, osjećam miris boje i ulja, iako je na žalost prerano prestao slikati, napravio je dovoljno da zaokruži opus cjelovitog likovnog autora, ocijenio je priređivač monografije Ivan Vitez. 

Bio je slikar po temperatmentu, a književnik po intelektu i upravo je u tome on integrirana umjetnička osobnost, istaknuo je jedan od autora tekstova Danijel Žabčić.

Kušana kao svog profesora i prijatelja prisjetili su se Miro Gavran, koji je ustvrdio da je on bio snažan slikarski talent čije su ga ilustracije još u djetinjstvu privlačile na čitanje knjige te Pajo Kanižaj, kroz nekoliko anegdota.

Izdavač monografije je zagrebačka nakladna kuća ITG, koja je najavila da će u znak sjećanja na tog književnika, slikara, sveučilišnog profesora, urednika, filmskog scenarista, karikaturista i dramaturga, zagrebačka Učiteljska akademija idućeg tjedna, 28. studenog, u svojim prostorima postaviti izložbu njegovih ilustracija.