Austrijanci još 2006. upozoravali na sumnjive poslove HAC-a

U aferi o izvlačenju milijunskih iznosa iz Hrvatskih autocesta (HAC) istragu vodi i austrijska policija, izvijestila je novinska agencija APA. Agencija tvrdi da su još 2006. austrijske vlasti Hrvatsku obavijestile o sumnji u pranje novca, ali da nisu poduzete nikakve mjere.

Savezni ured za borbu protiv kriminala priopćio je APA-i da je u kontaktu s hrvatskim vlastima, jer istraga u Hrvatskoj obuhvaća austrijske tvrtke Strabag i Alpina te jedno praško poduzeće s bankovnim računima kod Raiffeisen banke u Austriji.

Prema tvrdnjama hrvatskog Uskoka HAC je oštećen za 38 milijuna kuna jer su građevinske tvrtke, koje su kasnije dobile poslove od HAC-a, doznačile novčane iznose češkoj tvrtki Remorker. Građevinske su tvrtke, piše APA, pritom plaćale fiktivne savjetničke poslove.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi hrvatski mediji su objavili da je tvrtka Strabag platila 4,6 milijuna kuna, a makedonska tvrtka Granit Skopje 2,6 milijuna kuna.

Strabag, kod kojega je u okviru istrage došlo do pretrage prostorija, izjasnio se o tim navodima: Nije nam poznato kažnjivo sudjelovanje zaposlenika našega koncerna u spomenutim postupcima, piše u izjavi APA-i. Ni jedan suradnik Strabaga nema status osumnjičenika, naglasila je glasnogovornica Strabaga.
 

Za uplaćene iznose, građevnim su tvrtkama navodno zajamčeni poslovi i isplate u roku. Novac su dobile natrag jer su građevinski troškovi podizani za do 25 posto vrijednosti.

Mediji su isticali da je postojao način na koji je HAC građevinskim tvrtkama plaćao premije ili naknade za poslove koji nikad nisu obavljeni, a koji su navodno dovršeni prije ugovorom utvrđenih rokova. Primjerice, navodno je Osijek Koteks, tvrtka kćer Alpine, dobila dvanaest milijuna kuna za fiktivnu gradnju ceste.

Na austrijskim bankovnim računima češke tvrtke Remorker našlo se između 2006. i 2011. prema navodima istražitelja oko 30 milijuna kuna. Čelnik tvrtke Igor Premilovac, prema vlastitom je priznanju, podizao novac u gotovini i odnosio ga u Hrvatsku.