DIP: Za promatranje referenduma zatražiti dozvole do petka

Političke stranke i nevladine udruge koje namjeravaju pratiti provedbu državnog referenduma o ustavnoj definiciji braka dužne su najkasnije do petka, 22. studenoga zatražiti dozvole za promatranje, upućuje Državno izborno povjerenstvo (DIP). Uz zahtjev za dozvolom, stranke i udruge moraju dostaviti popis svojih promatrača kojima su ili će izdati potvrdu o statusu promatrača te presliku rješenja o upisu u registar stranaka odnosno udruga.

Provedbu referenduma, koji će se održati u nedjelju, 1. prosinca, mogu promatrati promatrači političkih stranaka, nevladinih udruga te strani, odnosno promatrači međunarodnih organizacija koje djeluju u Hrvatskoj. Povjerenstvo do danas nije zaprimilo ni jedan službeni zahtjev za izdavanje dozvole za promatranje, rekla je potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić.

Udruga GONG, koja se proteklih godina profilirala upravo na praćenju izbora, izuzela se od promataranja referenduma, jer je zauzela jasan stav protiv ustavne definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene. Državni referendum održat će se u nedjelju, 1. prosinca i birači će na njemu odgovoriti na pitanje 'Jeste li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?'