Stožer: 'Državni vrh se uplašio' - Pusić: 'Budite hrabri i priznajte istinu'

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić poručio je kako nitko od sudionika vukovarske Kolone sjećanja, pa tako ni predstavnici državnoga vrha, nije bio spriječen odati počast žrtvama Vukovara. Josić je na konferenciji za novinare istaknuo kako su se predsjednici Republike, Vlade i Sabora uplašili lampiona te odustali od sudjelovanja u Koloni sjećanja koja se gradskim ulicama kretala od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Oni su jednostavno u jednom trenutku stali, okrenuli se, otišli, ostavivši stjegonoše i počeli širiti neistine, Josićevo je tumačenje odluke državnoga vrha da odustane od daljnje hodnje u Koloni sjećanja. Iz Stožera su novinarima podijelili i priopćenje u kojemu vladajuću koaliciju optužuju za omalovažavanje branitelja i hrvatskoga naroda. Ističu i da su sudionici Kolone sjećanja po svojoj savjesti odabrali kome pripadaju i znali su kome se idu pokloniti i za koga moliti toga dana. Političkim elitama zamjeraju što su, kažu, vukovarsku Kolonu sjećanja već sutradan, 19. studenoga, u Saboru iskoristili za međusobna optuživanja i prozivanja, zaboravivši na žrtve i stradalnike.

Članica Stožera Snježana Patko izvijestila je da je Stožer postavio internetsku stranicu www.referendum-vukovar.com sa svim informacijama o referendumu za proglašenje Vukovara mjestom posebnoga pijeteta. Član stožera za pravna pitanja Vlado Iljkić izrazio je nezadovoljstvo što je u nekim sredinama u Istarskoj županiji došlo do, kako je rekao, onemogućavanja prikupljanja potpisa, istaknuvši upravo Istru kao primjer kako se rješavaju pitanja odnosa u lokalnoj zajednici. Premijeru Zoranu Milanoviću poručio je da ne želi vidjeti istinu nego je naumio rješavati sve po kratkom postupku, a što je, kazao je, odlika totalitarističkih razmišljanja.


Pusić: Stožer bi trebao biti hrabar i priznati istinu

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara trebao bi se držati istine, imati hrabrosti i priznati da je spriječio prolaz koloni s Vladinim dužnosnicma na Danu sjećanja za žrtvu Vukovara, izjavila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. 'Držimo se istine. Ja sam tamo bila. Ljudi su stajali u kordonu, okrenuti leđima. Moglo se ući da ste nekog udarili laktom ili se htjeli tući i gurati, možda bi se netko maknuo. Ali ako ne želite koristiti fizičko nasilje, onda je kordon zapriječio ulaz, dodala je Pusić odgovarajući na novinarsko pitanje nakon primitka nagrade "Elemer Hantos" u Kući Europe.