Premijera Orašara u osječkom HNK

Četrdeset godina nismo imali prigodu najaviti prilog o baletnoj premijeri u osječkom HNK. Sve do večeras i najave premijere jedne od najizvođenijih i najpopularnijih svjetskih baletnih predstava, zimske bajke "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog.
Iako se u osječkom kazalištu već dugo za neke predstave traži karta više, zanimanje za "Orašara" nadmašilo je sva očekivanja! Sve predstave u studenom i prosincu već su rasprodane, što pokazuje da je za osječki balet stigao presudan trenutak.
Pokušaja je bilo i prije, no Osijek je, čini se, čekao upravo Orašara.
Na sceni je čak 100 plesača, od onih najmanjih, učenika Glazbene škole, do profesionalaca iz Osijeka, Splita i Zagreba. Entuzijazam i sati i sati truda učinili su predstavu visokoprofesionalnom ili, kako mnogi ističu, pravim čudom.

Riječ je rekonstrukciji predstave Baleta zagrebačkoga HNK iz 1970. godine, koju su obradili Dinko Bogdanić i Vuk Ognjenović. Dirigent je Filip Pavišić, koreograf i redatelj Waczlaw Orlykowski, a scenograf Gunther Schneider Siemssen. Osnovno scensko platno i kostimi posuđeni su iz zagrebačkoga HNK, a prilagođeni su osječkome kazalištu.

U baletnoj predstavi Orašar nastupili su među ostalima i Dejan Kovač, Mariana Witovsky, Zorislav Štark, Suzana Kramarić i Vuk Ognjenović.

Balet Orašar nastao je po noveli E.T.A. Hoffmanna Der Nussknacker und der Mauseknig, objavljenoj 1889. godine, koju je poslije obradio Alexsandre Dumas sin. Libreto za balet nastao je suradnjom Čajkovskog i Mariusa Petipa, plesača, koreografa i baletnog pedagoga svjetskoga glasa.