Ministrica, novinar i glumica u predstavi "Sedam"

Šest osoba iz različitih rukavaca hrvatske političke, aktivističke i javne scene, među kojima i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, okupit će se večeras na istoj pozornici u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) kao jedinstveni ansambl dokumentarne drame "Sedam".

Uz ministricu Zlatar Violić, predsjednica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka, glumica Ksenija Pajić, prva hrvatska premijerka Jadranka Kosor, novinar Aleksandar Stanković i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta Mani Gotovac, kao utjecajni pojedinci iz hrvatskoga javnog života, čitat će u MSU-u dramu nastalu prema teškim životnim pričama Feride Azizi (Afganistan), Inez McCormack (Sjeverna Irska), Marine Pisklakova-Parker (Rusija), Annabelle de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija). U čitanju će im se pridružiti i član kraljevske obitelji iz Nigerije, princ Wale Soniyiki.

Žene koje upoznajemo u kazališnom djelu Sedam članice su udruge Vital Voices Global Partnership, kojoj je cilj poboljšati ulogu žena u svijetu. Njihove priče predstavljaju portal kroz koji publika dobiva priliku iskusiti raznovrsnost kultura, istodobno slušajući o različitim načinima na koje je sedam žena riješilo naizgled nerješive probleme u borbi za pravdu, slobodu i jednakost.

Dramu je na temelju tih priča napisalo sedam nagrađivanih dramskih autorica - Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz. Režijski je osmišljena tako da glavne uloge preuzimaju osobe iz javnog života države u kojoj se izvodi djelo pa svako čitanje izvodi jedinstveni ansambl.

Riječ je o međunarodnom projektu koji ima za cilj jednokratnim izvedbama u raznim zemljama u kojima sudjeluju istaknuti lokalni pojedinci kroz istinite priče o stvarnim ženama skrenuti pozornost na problem diskriminacije žena u svijetu te upozoriti na nemogućnost mnogih od njih da se obrazuju, ali i ispričati njihove brojne potresne priče poput onih o grupnim silovanjima, pojasnila je za Hinu voditeljica projekta u Hrvatskoj Vera Pfaff iz udruge Domino.

Projekt se radi bez mnogo pripreme. Sudionici dobiju tekst na čitanje i nastupaju nakon jedne probe. Protagonisti za hrvatsku produkciju odabrani su kao predstavnici raznih branši i političkih pogleda, koji tako različitim publikama prenose poruke o važnosti borbe za ravnopravnost spolova. Svi su se rado odazvali pozivu za sudjelovanje, dodala je Pfaff.

Turneju scenskih čitanja dramskog teksta "Sedam" inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica Hedda Krausz Sjogren u Švedskoj 2008. Tekst je dosad čitalo više od 500 političara, aktivista i glumaca u trinaest zemalja, među kojima i oskarovka Maryl Streep, članovi Europskog parlamenta te ministri švedskog kabineta. Američka državna tajnica Hillary Clinton u New Yorku je 2010. u uvodnom govoru poručila kako je riječ o plemenitom projektu kojemu je cilj: uspostava mira, borba protiv korupcije i suzbijanje nasilja nad ženama.

Riječ je o humanitarnom događaju pa će prihod od ulaznica biti doniran sigurnim ženskim kućama, a tvrtka Husqvarna dat će deset tisuća kuna za opremanje i održavanje skloništa za žene žrtve obiteljskog nasilja. Projekt će u Hrvatskoj obuhvatiti i popratne aktivnosti kojima je u središtu borba protiv nasilja nad ženama te zaštita ženskih prava.