Umro francuski redatelj Georges Lautner

Georges Lautner, plodan i popularan francuski redatelj, nezaboravan autor filma Djedice pucaju i brojnih uspješnica s Jean-Paulom Belmondom, umro je u petak u 87. godini. 

Redatelj je umro u Parizu od posljedica duge bolesti, objavio je nekadašnji kaskader Remy Julienne, citirajući rodbinu i potvrđujući informaciju s internetske stranice Purepeople. 

U 60 godina karijere Georges Lautner snimio je četrdesetak filmova, među ostalima Bradatog agenta, Policajca ili bandita i Profesionalca. Surađivao je s najvećima: Jean-Paulom Belmondom, Alainom Delonom, Linom Venturom, Mireille Darc... 

Rođen u Nici 24. siječnja 1926., Georges Lautner već je u djetinjstvu otkrio svijet mračnih dvorana zahvaljujući majci, glumici Renee Saint-Cyr, koja se poslije pojavljivala u više njegovih filmova.

S vremenom postaje jedan od najplodnijih suvremenih francuskih redatelja, a ujedno i najkomercijalnijih. Među komedijama posebno se ističe Crni monokl iz 1961., a među trilerima Grudi od leda iz 1974.

Potkraj sedamdesetih Lautner snima svoja dva najmračnija filma s Alainom Delonom, jedan od njih je i Grudi od leda, a potom više filmova s Jean-Paulom Belmondom, svojim velikim prijateljem.

Najveći komercijalni uspjeh postigao je Profesionalac iz 1981., s glazbenom temom koju potpisuje Ennio Morricone

Zadnji film Neznanac u kući snimio je 1992.