Dodijeljene nagrade hrvatskoga glumišta

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijeljene su nagrade hrvatskoga glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja u 2013. te nagrade za životno djelo, koje su za područje opere i drame pripale Dunji Vejzović i Editi Karađole.

Zahvalivši na nagradi, operna diva Vejzović istaknula je kako će joj ta nagrada biti velik poticaj za nastavak rada u umjetnosti, koja nas, glasom tolerancije, povezuje sa svim ljudima svijeta.

Karađole, glumica koja je desetljećima nosila dramski repertoar riječkoga HNK, zahvalila je svima koji su prepoznali njezin rad. Lijepo je primiti nagradu u ovom prostoru jer je sve počelo dječjom fascinacijom ovom pozornicom, rekla je Karađole pred prepunim gledalištem zagrebačkog HNK.

Najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je predstava Kafka project: Frontiere/Granice/Meje/Grens/Borders... u režiji Karine Holle i u izvedbi Talijanske drame riječkoga HNK Ivana pl. Zajca.

Najboljim redateljskim ostvarenjem žiri za dramu proglasio je Ivicu Kunčevića za režiju predstave Cyrano u izvedbi zagrebačkog Teatra manje je više. Za glavnu žensku dramsku ulogu nagrađena je Elizabeta Kukić za ulogu Živke Popović u predstavi Gospođa ministarka, dok je Siniša Popović dobio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu za tumačenje Don Zane u predstavi Glorija.

Nagrade za najbolje sporedne uloge osvojili su Davor Svedružić i Elena Brumini, dok su najboljim mladim umjetnicima proglašeni Slaven Španović i Doris Pinčić.

Ocjenjujući lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, žiri je najboljom proglasio predstavu Mrvice iz dnevnog boravka u izvedbi Gradskog kazalištaŽar ptica iz Zagreba.
Najboljim praizvedenim suvremenim hrvatskim dramskim tekstom ili najboljom dramatizacijom, adaptacijom, dramaturškom obradom teksta ili dramaturgijom predstave proglašen je tekst Mate Matišića Fine mrtve djevojke.

Nagrada za najbolju kazališnu scenografiju dodijeljena je Stefanu Katunaru, a za kostimografiju Jasmini Pacek.

Žiri za operu najuspješnijom predstavom u cjelini proglasio je Lohengrin u režiji Kurta Josefa Schildknechta i izvedbi zagrebačkog HNK. Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje u kategoriji opere nagrađen je Nikša Bareza za operu Lohengrin.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Tamari Franetović Felbinger, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Vitomir Marof.

Žiri za balet najboljom baletnom predstavom u cjelini proglasio je Posvećenje proljeća Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u koreografiji Edwarda Cluga.
Najboljim koreografom proglašen je Milko Šparemblek. Najbolju žensku baletnu ulogu ostvarila je Mirna Sporiš, a za najbolju mušku ulogu nagradu je dobio Tomislav Petranović.