Hoće li Varteks postati pozitivna hrvatska priča?

Varaždinska tekstilna tvrtka Varteks postigla je dogovor sa svim razlučnim vjerovnicima, čime je prihvaćen Sporazum o uređenju međusobnih odnosa i dodatno financiranje tvrtke, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Varteka Zoran Koščec.

Potpisivanje tog sporazuma znači i konačno dobivanje kredita od 10 milijuna eura, istaknuo je Koščec. Tim će se novcem isplatiti zaostale dvije plaće zaposlenicima, podmiriti preostale obveze vezane uz otpremnine, a ostali dio iskoristit će se za stabilizaciju i razvoj proizvodnje te podizanje njezine efikasnosti, objasnio je Koščec. Varteks će dobiti kredit od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i Zagrebačke banke, od svake po pet milijuna eura.

Ovo je novi početak Varteksa, a sporazum je važan i zbog očuvanja većine radnih mjesta u tvrtki. Želja je Uprave, kako su rekli, da Varteks, provođenjem razvojnih projekata, ponovno postane motor i pokretač pozitivnih trendova u industriji i pozitivna hrvatska poslovna priča.

Prema planu predstečajne nagodbe, restrukturiranje tvrtke predviđa i otpuštanje dijela zaposlenika, kojih je u ovom trenutku malo manje od dvije tisuće. Koliko će njih dobiti otkaz, Koščec nije želio odgovoriti, kao ni na pitanje o uvjetima dobivene kreditne linije.