'Kofer' Tomislava Gotovca na izložbi u Madridu

U Muzeju kraljice Sofije u Madridu otvara se izložba kojoj je cilj istražiti biografske forme u suvremenoj umjetnosti, a koja će, uz brojne slavne umjetnike kao što su Andre Breton, Edvard Munch ili Mark Rothko, predstaviti i istaknutoga hrvatskog multimedijskog umjetnika Tomislava Gotovca.

Kako se navodi na mrežnim stranicama Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, izložba Biografske forme - konstrukcija i individualna mitologija promatra temu identiteta kao subjektivnu umjetničku konstrukciju i rekonstrukciju.

Autobiografija zauzima središnje mjesto izložbe, ali bez namjere ispitivanja igara koje propituju identitet umjetnika. Biografski rad temelji se na dokumentima, dok se umjetnost i književnost služe fikcijom. Stoga izložba razmatra konstruktivne modele biografije kao umjetničke djelatnosti, podjednako utemeljene na dokumentarnim i/ili fiktivnim elementima. Posebna pozornost posvećena je individualnim mitologijama karakterističnima za djelovanje umjetnika u drugoj polovini prošlog stoljeća.

Kustos izložbe je ugledni povjesničar umjetnosti i kritičar Jean-François Chevrier koji predaje suvremenu umjetnost na Akademiji likovne umjetnosti u Parizu. Za izložbu je odabrao djela niza poznatih umjetnika, pisaca, fotografa i filmskih stvaralaca među kojima su Antonin Artaud, Louise Bourgeois, Robert Bresson, Andre Breton, Claude Cahun, Lygia Clark, Max Ernst, Walker Evans, Franz Kafka, Paul Klee, Edvard Munch, Michelangelo Pistoletto, Gerhard Richter, Mark Rothko, Kurt Schwitters i drugi.

Gotovac je predstavljen fotografskom serijom Kofer snimljenom u listopadu 1964. na ulicama Beograda. U to je vrijeme Gotovac u Kinoklubu Beograd realizirao znamenitu filmsku trilogiju Pravac - Plavi jahač - Kružnica. Filmski snimatelj trilogije je Petar Blagojević-Aranđelović, koji je ujedno fotograf nekoliko fotografskih serija, među kojima je i Kofer. Gotovčev rad bit će izložen u dvorani posvećenoj teatru kao modelu za biografski mit, zajedno s djelima Tadeusza Kantora, Aline Szapocznikow, Marka Rothka i Gerharda Richtera.

Fotografska serija Kofer pripada zbirci umjetnikove kćeri Sarah Gotovac, a izlaganje u Madridu ostvareno je u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac. Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka 2014.