Miro Gavran objavio prvu zbirku poezije

Poznati hrvatski prozaist i dramatičar Miro Gavran piše poeziju još od 16. godine, ali je tek 32 godine poslije, kako je to sam posvjedočio danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK), odlučio objaviti svoju prvu pjesničku zbirku Pjesme.

Gavranov prvijenac predstavljen je u DHK, a objavila ga je Mozaik knjiga. Urednik Zoran Maljković napomenuo je da je među stotinjak odabranih pjesama i Gavranova poema Hrvatska 1991. koju je napisao u studenome 1991. godine, a objavljena je u siječnju 1992. U njoj je, istaknuo je Maljković, Gavran anticipirao današnju hrvatsku situaciju. U toj poemi, koju je kao i neke druge Gavranove pjesme interpretirao glumac Robert Kurbaša, među ostalim, Gavran pjeva: Gospodine moj, Došlo je vrijeme trgovaca, Crno nam se piše, Došlo je, Vrijeme, Lopova pljačkaša, Prevaranata, Došlo je vrijeme, Laži i obmana, Došlo je vrijeme, Kakvo voli ljudski šljam, Došlo je vrijeme, Za naš sram....

Profesorica i književnica Julijana Matanović rekla je kako su rijetki pisci, poput Gavrana, kojima veličina imena odgovara veličini djela. Svaki pisac, napomenula je, u svoje djelo ugradio je vlastiti lik, pa tako i Gavran, kako bi rekli Slavonci, 'hefta' sve u zajednički vrt svoga djela.

Sam Gavran objasnio je da je za svoju prvu pjesničku zbirku strogo izabrao pjesme. Posvjedočio je da mu je poezija jednako važna kao i proza i drama te je okupljene pozvao da za 32 godine ponovno dođu na isto mjesto na predstavljanje njegove druge pjesničke zbirke.