Što će biti s Muzilom?

Muzil - za javnost zatvoren prostor pokraj Pule, na 180 hektara površine, kojim se 200 godina koristila isključivo vojska, sada bi se mogao prenamijeniti. Grad sanja o elitnom odmaralištu, golfskim terenima, a građani žele nešto posve drugo.

Nakon 200 godina vojne vladavine, vrijeme je da prijeđe u civilne ruke. Međutim, s obzirom na atraktivnu lokaciju, okruženost morem i pogledom koji puca na brijunsko otočje, bitka se vodi na relaciji Grad-građani-javni interes-privatni kapital. Prva javna rasprava je otkazana zbog prevelikog interesa i premalog prostora, a sljedeću su napustili građani uz povike ''Adio, Pula' jer nije bilo predviđeno da u njoj doista sudjeluju.

Inicijativa "Volim Pulu", ne izlazeći s konkretnim prijedlozima, protivi se predloženom Prostornom planu i inzistira da se Muzil ne uređuje odmah u cijelosti, već postupno, prema potrebama građana i Grada.

Utvrda iz 1838., nazvana po Napoleonovoj drugoj supruzi Mariji Lujzi, najveća je okrugla utvrda na Mediteranu. Međutim, vrijeme je učinilo svoje. Kada bi ostala kakva jest, što neki predlažu, samo održavanje stajalo bi i do 16 milijuna kuna, a to bi bio novi teret za građane.

U Gradu žele da Muzil bude mjesto za Puljane. Sa svim turističkim, ali i javnim sadržajima dostupnima svim građanima. Poštujući, kažu, krajobrazne vrijednosti  i kulturno, odnosno graditeljsko naslijeđe.

U videoprilogu pogledajte što su o Muzilu rekli gostujući u Hrvatskoj uživo Vjekoslav Gašparović, član Inicijative za Muzil, i Giordano Škuflić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje.