Kritike poslodavaca i sindikata na proračun za 2014.

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) primilo je na znanje Vladin prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu te prijedlog proračuna za iduću godinu. Predstavnici poslodavaca smatraju da je za iduću godinu preambiciozno prognoziran gospodarski rast, dok sindikati smatraju da proračun nije razvojan.

Nakon gotovo trosatne rasprave GSV je zaključio da prima na znanje rebalans proračuna za 2013. te prijedlog proračuna za 2014. s projekcijama za 2015. i 2016., o čemu je izvijestio predstavnik Vlade, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. GSV Vladi predlaže da razmotri mogućnosti u odnosu na uspostavu fiskalne konsolidacije te poticanja gospodarskog rasta i zaštite najosjetljivijih skupina građana, dodao je.

Predstavnik poslodavaca Bernard Jakelić rekao je kako je proračun za iduću godinu tehnički korektan, no stajalište je Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da bi kompletna gospodarska politika trebala ići u drugom pravcu uz pojačane napore Vlade, Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva. Najveće su zamjerke HUP-a preambiciozan i optimističan gospodarski rast koji će se, ocijenio je Jakelić, vrlo teško realizirati. Dodao je tome i rast potrošnje tj. rashoda za zaposlene, kao i premalo poticajnih mjera za gospodarstvo.

Ne možemo poduprijeti ni rast stope PDV-a s 10% na 13%, posebno za turističku djelatnost, jer je strategija turizma već davno donesena. Planovi za iduću sezonu već su gotovi, a booking je u tijeku, naglasio je. Povećanje PDV-a na 13%, ocijenio je, zasigurno će utjecati na rezultate iduće sezone, a samim tim postajemo najnekonkurentnijim turističkim odredištem.

Predstavnik sindikata Damir Jakuš podsjetio je kako su sindikati od prijašnjih vlada tražili da potiču rast gospodarstva. Od ove vlade, koja nema takvih mogućnosti, tražimo da proračun stavi u funkciju naručitelja radova. A to ne vidimo iz ovog proračuna, ustvrdio je.

Sindikati, dodao je, smatraju da neke dosadašnje Vladine mjere, poput smanjenja opterećenja gospodarstva, nisu dale efekte jer nisu otvorile nova radna mjesta i očuvale gospodarsku aktivnost, koja i dalje pada. Svaki proračun koji u tom smislu nije razvojan, odnosno ne daje novu mogućnost, za nas nije dobro postavljen, rekao je Jakuš, dodavši da sindikatima smeta što se ne zna koliko će rebalansa biti u idućoj godini i kada će se to dogoditi, kao i kakvi će biti prihodi.