Premijer predstavio prijedlog proračuna za 2014.

Premijer Zoran Milanović u Saboru je predstavio Vladin prijedlog državnoga proračuna za iduću godinu. Hrvatska je, rekao je Milanović, godinama živjela iznad svojih mogućunosti, do kraja ove godine javni dug narast će na 195 milijardi kuna, a servisiranje toga duga najveći je uteg u naporima da se što prije izađe iz krize. Snažan kreditni pritisak izaziva novo nepovoljno zaduživanje za pokrivanje proračunskog deficita, izjavio je Milanović.

BBC-jevi skečevi i Alan Ford u Saboru - video


Premijer je podsjetio da su u 2014. planirani proračunski rashodi u visini 130 milijardi i 500 milijuna kuna, a rashodi 113 milijardi i 100 milijuna kuna, proračunski deficit bit će veći od 17 milijardi kuna. To je povećanje od najmanje milijardu kuna u odnosu na ovu godinu, što će biti deficit od pet posto BDP-a, rekao je premijer. Smanjivanje javnog duga i proračunskog deficita Milanović označava preduvjetom ozbiljnog rasta hrvatskoga gospodarstva, ne samo obvezom prema EU. Pobrojio je mjere koje Vlada kani poduzeti te zaključio kako to daje za pravo da se u iduće tri godine s pravom očekuje definitivni izlazak iz krize, uz godišnje stope rasta od 1,3 do 2,5 posto BDP-a. Drugim riječima, u iduće dvije ili tri godine, hrvatska ekonomija stajat će na mnogo zdravijim temeljima, najavio je premijer.

Milanović je naglasio je da neće doći u pitanje razina socijalnih prava najugroženijih kategorija stanovništva, isplata radničkih mirovina, održiva prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Uz sveobuhvatne reforme u zdravstvenom, mirovinskom, obrazovnom i socijalnom sustavu te u sustavnu državne uprave, reformama u 2014 i 2015. reorganizirat će se ustroj državnih institucija na terenu, a Hrvatsku očekuje i ozbiljna reforma pravosudne mreže, najavio je Milanović. Zastupnike je pozvao da podupru proračun ne zato što to, kako kaže, nalaže demokratska procedura, nego zato što vjeruje da je politika koju vlada vodi odgovorna i do kraja prožeta sviješću o nužnosti poduzimanja mjera koje će funkcioniranje hrvatske države i društva konačno uskladiti s našim mogućnostima i potrebama.


Niste se tomu protivili dok ste bili na vlasti

U povijesti Hrvatskog sabora najkraće obrazloženje hrvatskog proračuna, a nikad ozbiljnija situacija, kazao je Ivan Šuker. Nikad pred ovaj Sabor nije došao ovako kukavički prijedlog proračuna, poručio je premijeru HDZ-ov Domagoj Milošević. Puno ljudi u Hrvatskoj zarađuje ispod pet i pol tisuća kuna mjesečno, uzvratio je premijer Milanović na prozivke HDZ-ovih zastupnika zbog najave da Vlada kani smanjiti mirovine koje se isplaćuju po posebnim propisima, a više su od pet tisuća kuna. Da ste se tomu protivili dok ste bili na vlasti, to bih uvažio, ali ovako je to čisti populizam, rekao je premijer HDZ-ovu Josipu Đakiću nezadovoljnom što će se ta mjera ticati i dijela hrvatskih branitelja, udovica, stradalnika.


Zar ulaganjima pomažu svakodnevni povici 'Za dom spremni'?

Slažemo se i kako su rastuće tenzije u društvu nerješive bez rasta, rekla je Martina Dalić držeći da je proračun trebao pratiti sveobuhvatan plan za gospodarski rast. Iz predloženog proračuna Dalić, pak, 'iščitava' da će plaće državnih službenika ostati zamrznute, smanjiti se sredstva za mirovine, a zdravstvo generirati gubitke. 'Zar ulaganjima pomažu organizirani nastupi protiv Vlade i državnog vrha, te svakodnevni povici 'Za dom spremni'? Što bi se dogodilo da se u Münchenu skandira 'Sieg Heil'', upitao je nezavisni zastupnik Damir Kajin koji hvali proračun i naziva ga proračunom kontinuiteta, mira, očuvanja standarda. Dražen Đurović (HDSSB) suglasan je da se ne smije veličati totalitarne simbole i da to može loše utjecati na investitore. Boro Grubišić (HDSSB) otišao je korak dalje - 'Očekujem da ćete uskoro protestirati kad meteorolog Vakula kaže da se spustila gusta magla iznad Zagreba, odnosno da ćete tužiti Bauhaus zbog reklame 'Sve za dom', rekao je Grubišić.


'Recite koje dugove trebamo vratiti, a koje ne'

Pa kako jedina državna banka (HPB) nije od nacionalnog interesa, upitao ga je laburist Branko Vukšić, spočitnuvši premijeru da mu je sve što nije po njegovu ekonomskom ukusu dječja igra. Vaša muška ozbiljna igra ne daje rezultate, rekao je Vukšić premijeru. Javnost neće profitirati od nadmetanja brojkama koje iznose HDZ-ovci, uzvratio je premijer te im poručio da naprave alternativni proračun. Recite koje dugove trebamo vratiti, a koje ne. To čak ni za vašu stranku koja je u dvije godine podnijela tri zakonska prijedloga neće biti teško, odgovorio je Milanović HDZ-ovu Branku Bačiću, koji je Vladi zamjerio nedostatak strategije u prometnom povezivanju izolirane Dubrovačko-neretvanske županije. 


Zbog nesuglasja u koaliciji odustaje se od poreza na imovinu

Premijer Milanović je najavio da će Vlada, za sada, odustati od uvođenja poreza na imovinu, jer se koalicijski partneri u Vladi ne mogu oko toga dogovoriti. 'Nema novih poreza, ali ima razgovora o porezu na imovinu oko kojeg se ne možemo dogovoriti s koalicijskim partnerima i od toga ćemo za sada odustati', odgovorio je premijer HDZ-ovoj zastupnici Martini Dalić. Postoje razlozi zašto mnoge države imaju taj porez, ali ništa od njega u ovom trenutku, rekao je Milanović.