Objavljen "Rahatlokum" Jana Wolkersa

U izdanju AGM-a nedavno je objavljeno djelo nizozemskog autora Jana Wolkersa "Rahatlokum". 

Tragikomične epizode u tom autobiografski obojenom romanu, koji obiluje erotikom, smrću i osjećajima kao što su očaj i nemoć, proizlaze iz pripovjedačeva odnosa s voljenom ženom koja ga napušta. Autorov jezik je divlji i okrutan, a istodobno osjećajan i živopisan.

Kada je 1969. godine ta knjiga o strastvenoj, nemogućoj ljubavi ugledala svjetlo dana, zaprepastila je nizozemsku javnost, jer se dotad o ljubavi, seksu i smrti još nije pisalo na takav živ, šokantan način.

Prema tom romanu, autorovom najboljem djelu kojim je stekao veliku slavu, snimljen je istoimeni film u režiji Paula Verhoevena s Rutgerom Hauerom u glavnoj ulozi, koji je 1974. bio nominiran za Oscara te proglašen najboljim nizozemskim filmom.

Jan Wolkers bio je nizozemski pisac, slikar i kipar. Kao pisac debitirao je zbirkom priča "Serpentinina podsuknja", a 1962. objavio prvi roman "Jež frizura". Slijedili su romani "Ruža od mesa" 1963., i "Rahatlokum" 1969. Wolkers se smatra jednim od najvećih nizozemskih pisaca 20. stoljeća, a njegova su djela doživjela i po deset reizdanja. Umro je 2007. godine.