Objavljeni kandidati za britansku književnu nagradu Costa

U užem izboru za Costa Book Award, jednu od najprestižnijih i najpopularnijih britanskih književnih nagrada, ove su godine u kategoriji najboljeg romana same žene, a popis uključuje i posthumnu nominaciju za nedavno preminulu britansku književnicu Bernardine Bishop.

Bishop je posthumno nominirana za roman Unexpected Lessons in Love (Neočekivane lekcije iz ljubavi) o dvjema prijateljicama oboljelima od raka. Riječ je o jednom od tri romana koje je napisala u iznenadnom valu energične inspiracije prije nego što je u srpnju ove godine i sama podlegla teškoj bolesti. Njezina preostala dva romana bit će objavljena 2014. i 2015.

U kategoriji najboljeg romana nominirane su još Kate Atkinskon, Maggie O'Farrell i Evie Wyld. Atkonsonin je nominirana za roman Life After Life, OFarrell za Instructions for a Heatwave, a Evie Wyld za All the Birds, Singing.

Za titulu najboljega debitanskog romana natječu se Idiopathy Sama Byersa; Meeting the English Kate Clanchy, The Shock of the Fall Nathana Filera te Marriage Material Sathnama Sanghere.

U uži izbor u kategoriji biografije ušli su Gavin Francis, Thomas Harding, Lucy Hughes-Hallett i Olivia Laing. U kategoriji knjige pjesama natječu se Clive James, Helen Mort, Michael Symmons Roberts i Robin Robertson, a za najbolju knjigu za djecu Ross Montgomery, Sarah Naughton, Chris Riddell i Elizabeth Wein.

Ovogodišnji popisi užih izbora za tu nagradu predstavljaju trijumf neočekivane intuicije nad konzervativizmom i prenose važnu lekciju iz čitalačkih navika, ocijenili su nominacije britanski mediji.

Ove je godine za nagradu koja se dodjeljuje najzanimljivijim knjigama godine pisaca koji žive i rade u Velikoj Britaniji i Irskoj, stiglo rekordnih 617 prijava.
Pobjednici u svih pet kategorija bit će proglašeni 6. siječnja 2014., a dobit će nagradu od pet tisuća funta (6 tisuća eura). Autor knjige godine i dobitnik nagrade Costa Book of the Year 2013, čije će ime biti objavljeno na posebnoj svečanosti u Londonu 28. siječnja, dobit će još 30 tisuća funta. Tada će biti proglašen i dobitnik nagrade za kratku priču Costa Short Story Award, kojoj glasove daje publika.

Costa je jedna od najprestižnijih i najpopularnijih britanskih književnih nagrada. Dodjeljuje se od 1971., a jedinstvena je po tome što podjednako uzima u obzir ostvarenja u području dječje i literature za odrasle.